Евродепутатите от БСП мълчат за резолюцията срещу Навални

Руският опозиционен лидер и активист за борба с корупцията Алексей Навални в полицейско управление в Химки край Москва, Русия, 18 януари 2021 г. [EPA-EFE / SERGEI ILNITSKY]

И петимата евродепутати от БСП са пропуснали да участват в гласуването на резолюцията на Европейския парламент за ареста на руския опозиционен лидер Алексей Навални. С нея парламентът настоя за разширяване на обхвата на европейските санкции срещу Русия и остро осъждат поведението на руските власти.

Това, че нито един евродепутат от БСП не е гласувал, е видно от сайта VoteWatch.eu, който съдържа данни за всички гласувания в Европарламента. Евродепутатите могат да гласуват “за”, “против” и “въздържал си”, като четвърта форма на “гласуване” е да не участваш във вота.

EURACTIV България официално попита делегацията на социалистите защо са решили да пропуснат точно това гласуване. Представители на БСП казаха, че засега отказват коментар по темата. Резолюцията е за Навални е подкрепена от останалите 12 български евродепутати.

Резолюцията на Европейския парламент е необвързващ документ, каквато бе и резолюцията за проблемите с върховенството на закона в България, подкрепена активно от социалистите през октомври м.г.

Заради ареста на Навални ЕП призова за разширяване на обхвата на вече наложените санкции срещу руски официални лица, отговорни за отравянето на опозиционера. Евродепутатите настояват в списъка със санкциите да бъдат включени и участниците в неговия арест.

По време на дебата някои евродепутати заявиха, че трябва да се направи много повече, за да се търси ефективна отговорност от Кремъл за нарушенията на правата на човека и за политизирането на руската съдебна система. Други призоваха ЕС да спрат работата по газопровода „Северен поток 2“ като средство за налагане на икономически санкции срещу руското правителство.

Документът бе гласуван с голямо мнозинство. Общо 581 подкрепиха резолюцията, само 50 бяха “против“, а 44 души пропуснаха вота. В случая депутатите от БСП се регистрираха за останалите гласувания. Отказът да гласуват е тяхна политическа позиция по темата, за която обаче няма официално обяснение.

Открито “против“ резолюцията са гласували само групата на крайните националисти в ЕП (Група за идентичност и демокрация), както и групата на крайната левица и северните “зелени“. Любопитно е, че “против“ е гласувала и ирландката Клеър Дейли, която има активна позиция по въпроса за върховенството на закона в България. Тя активно подкрепяше протестите срещу правителството на ГЕРБ и главния прокурор.

От групата на социалистите (145 души) 130 са подкрепили резолюцията, а десет евродепутати са се въздържали, като деветима от тях са германски социалдемократи, които подкрепят “Северен поток 2”. Десетият е от Словакия.

Борисов прави от Навални български въпрос

Пасивната позицията на евродепутатите от БСП трудно може да бъде обяснена предвид провокативните опити на премиера Бойко Борисов да превърне репресията срещу Навални във вътрешен политически въпрос.

Борисов първо атакува президента Румен Радев, защото не е излязъл с позиция относно задържането на руския опозиционер. Лидерът на ГЕРБ излезе с неособено остър, но все пак осъдителен коментар по темата във Фейсбук, който после не бе превърнат в официална позиция през правителствения сайт. След това Борисов излезе дори с туит на английски срещу Радев заради Навални.

“Нашата позиция на евроатлантическата и демократична общност е (Навални) да бъде освободен. Радев да каже позицията си, няма да му се карат толкова, не е страшно”, каза Борисов.

Президентът отговори, че Борисов на свой ред не е заел позиция за побоя срещу протестиращите български граждани в центъра на София, нито за опита за отравяне с Новичок на български граждани (случая Гебрев). Лидерът на БСП Корнелия Нинова обясни единствено, че въпросът за Навални е “вътрешен проблем на Русия”.

Темата “Навални” раздели също така тези, които доскоро протестираха по софийските жълти павета, което потвърждава тезата, че провокацията на Борисов се оказа до голяма степен успешна. Той се “записа” като прозараден, макар че с лека ръка плати близо 2.4 милиарда лева пари на данъкоплатците, за да може руският газ да заобиколи Украйна, и да обслужва руските геополитически интереси на Балканите.