Евродепутатите скочиха срещу тайните договори между ЕК и фармацевтичните компании

Оказва се, че общо 23,79% от споразуменията са коригирани. [SHUTTERSTOCK]

Европейският парламент изисква повече прозрачност по отношение на договорите с фармацевтичните компании за ваксини срещу COVID. Анализ на EURACTIV установи, че почти една четвърт от договорите, предоставени на членовете на ЕП тази седмица, включително близо две трети от приложенията към него, не са представени в оригиналния им вид.

Договорът, подписан между фармацевтичната компания CureVac и Европейската комисия през ноември, беше предоставен на членовете на ЕП във вторник в редактиран формат, след като компанията се съгласи да отвори договора за проверка.

Споразумението беше постигнато след месеци на напрежение между Европейския парламент с аргумента, че евродепутатите имат право на достъп до договорите, докато Комисията твърди, че разпространението на поверителна информация зависи от компаниите.

Това е единственият договор, който засега е достъпен за подобен контрол, въпреки че се оказва натиск върху Комисията да публикува подробности и за други договори.

Сандра Галина, заместник генерален директор в Комисията, която отговоря за дирекцията по здравеопазване и безопасност на храните и преговаря по договори за ваксини, заяви пред евродепутатите на 12 януари, че макар и “много незначителни неща“ да са били пропуснати в договора с компанията, това не пречи на неговата прозрачност.

Тя също така отбеляза, че членовете на ЕП ще имат пълен достъп до клаузите по договора, който предизвика раздор.

При анализ на договора беше установено, че 4.22% от раздела за отговорността и 15.38% от раздела за обезщетение са редактирани, докато 0% от раздела за обработка на лични данни са редактирани.

Приложенията с детайлите на споразумението са редактирани с 61,13%.

Оказва се, че общо 23,79% от споразуменията са коригирани.

Група зелени евродепутати написаха до председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен в сряда с искане за пълен достъп до всички договори, подписани между Европейската комисия и фармацевтични компании за договори за ваксини COVID-19, с аргумента, че евродепутатите имат право на достъп до документи когато има преобладаващ обществен интерес.

“Има ясен обществен интерес от разкриването на тези документи и е право на представителите на европейските граждани за достъп до тях, като се има предвид, че общо 2,85 милиарда евро публични средства са изразходвани от името на европейските граждани”, се казва в писмото.

Призовавайки за пълна прозрачност, един от подписалите писмото – зеленият евродепутат Тили Мец, написа в Туитър: “Чакахме достатъчно дълго, сега се нуждаем от ясни отговори и изискваме пълна прозрачност. За да се избегне недоверието и дори дезинформацията сред гражданите, договорите трябва да бъдат напълно достъпни – без повече редакции! ”