Евродепутати без достъп до срещата на върха за бюджета на ЕС

Председателят на Европарламента Давид Сасоли [EPA / PATRICK SEEGER] The Capitals е ежедневният обзор на столиците на EURACTIV.com

Рубриката “Столиците” ви представя последните новини от цяла Европа чрез медийната мрежа на EURACTIV.

///

Без достъп до срещата на върха. Миналия петък няколко евродепутати не успяха да присъстват на срещата на върха за бюджета на ЕС в Европейския съвет, заради отказан достъп до сградата. Заради по-строгите си правила Съветът предоставя само до два пропуска на политическа партия, според източници на Европейския парламент.

“Фактът че Парламентът получава само два пропуска на политическа група, за да присъства на срещите на върха на Съвета, е абсурден. Недопустим е начинът, по който Съвета се отнася към другия “съзаконодателен орган”, посочи източник от Европейския парламент пред EURACTIV.

Знак ли е това за нова схватка между двете институции? Прочетете повече от Александра Брзозовски.

///

НОВИНИ ЗА КОРОНАВИРУСА

На 24 февруари Здравният комитет на ЕС прогнозира умерен до високриск от появата на нови случаи на коронавирус в Северна Италия. Световната здравна организация предупреди, че всички страни трябва да се подготвят запотенциална пандемия.

В Австрия е потвърден първият случай на коронавирусна инфекция. Установено е, че двама италианци родом от Ломбардия, най-засегнатата част на Италия, които понастоящем живеят в Инсбрук, са заразени с коронавирус. Засега те ще останат под карантина, като вече се чувстват по-добре.

За да се сведе до минимум рискът от разпространение, хотелът, в който работи единият заразен, е затворен. Въпреки това границата с Италия няма да бъде затворена, тъй като подобна мярка би била “неуместна”, заяви здравният министър Рудолф Аншобер (“Зелените”) след среща с някои от европейските си колеги. (Филип Грюл | EURACTIV.de)

В Белгия няколко туристи, връщащи се от Италия, изразиха загрижеността си относно липсата на здравни инспекции при пристигането си на белгийските летища, съобщават медиите в страната. Белгийското здравно министерство разпореди на летищата да обучават служителите си, но до момента не е предложило систематичен преглед на пътниците, пристигащи от който и да е регион в света.

Идеята за превантивно затваряне на границите между държавите е “безсмислена”, заяви министърът на здравеопазването на Белгия Маги де Блок. “Вирусът не спира на границата”, а меренето на температурата на пътника “също е безполезно”, тъй като човек може да е носител на вируса без да проявява симптоми, добави тя. В Белгия всички изследвани 150 души са дали отрицателни проби с изключение на репатриран мъж от Ухан. (Александра Брзозовски | EURACTIV.com)

В Рим премиерът на Италия Джузепе Конте заяви, че не е честно да се ограничава достъпът на италианските граждани до чужди страни.

“Не можем да го допуснем. Нашите граждани могат спокойно да напуснат страната”, подчерта той.

Националният български превозвач е спрял полетите до Милано до 27 март, а в Ирак и Йордания забраняват на пътниците от Италия да влизат в страната. Държави като Обединеното кралство, Нидерландия и Франция съветват пътниците, идващи от районите на огнища в Италия, да се самоизолират, дори и да не проявяват никакви симптоми. (Джерардо Фортуна | EURACTIV.com)

Испанските болници са готови за найлошия сценарий”. Испанската национална здравна система е готова в случай на избухване на епидемията от коронавирус (COVID-19) в цялата страна, съобщи EFE, партньор на EURACTIV.

Междувременно в Атина, правителството се срещна с новинарски директори и ги помоли да бъдат “трезви” в репортажите си за коронавируса.

Прочетете повече тук.

Докато министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки уверяваше, че Полша е “готова за атака на коронавируса”, здравният министър в страната по-рано посочи, че “рано или късно коронавирусът ще дойде в Полша”.

Депутатите от опозицията обаче не вярват на премиера и осъдиха подхода му. “Полша е напълно неподготвена да се защити от коронавируса. Приказките на министър-председателя за защита срещу коронавируса са измислици. Думите не могат да защитят от болестта. Не става въпрос за сеене на паника, но превенцията е по-добра от лечението“, пише сенатор Вадим Тишкевич. (Лукаш Гадзала | EURACTIV.pl)

Паниката във връзка с коронавируса се разпространи сред чешките граждани, въпреки факта, че досега в страната случаи на вируса не са регистрирани. “Чехия определено е сред страните-членки на ЕС, които са предприели най-строги мерки”, заяви здравният министър Адам Войтех. Във вторник (25 февруари) съветът за национална сигурност в страната обсъди ситуацията, а чешките летища взеха специални мерки срещу разпространението на вируса. (Анета Захова | EURACTIV.cz)

В Загреб хърватските власти официално потвърдиха първия случай на пациент с диагноза COVID-19. В момента в град Риека се лекува друг пациент, за когото има съмнение, че е болен от вируса. И двамата пациенти са се върнали от Италия съвсем скоро.

Първият потвърден заболял от коронавирус показва леки признаци на заболяването и е изолиран в болница в Загреб, според информация, предоставена от министъра на здравеопазването Вили Берош, който днес е на посещение в Италия, където ще се срещне с други министри на здравеопазването от ЕС, с които ще обсъди епидемията. (Теа Трубич Макан, EURACTIV.hr)

Отменен поклоннически семинар в Сараево. В Меджугорие, известния град за католически поклонения, отмениха участието на италиански участници. За първи път в историята си традиционният Международен пилигримски семинар, приветстващ най-много участници от Италия, бе отменен. (Желко Търканец | EURACTIV.hr)

Сърбия. Във вторник (25 февруари) сръбският президент Александър Вучич поиска от регионалния директор на Световната здравна организация (СЗО) Ханс Клюге допълнителна помощ и подкрепа за ограничаване на разпространението на заразата от коронавирус. Вучич посочи, че всяването на паника и разпространението на фалшиви новини в Сърбия и в цяла Европа е по-опасно от самата болест.

Сърбия е добре подготвена за справяне с всички видове здравни рискове, включително огнища и епидемии на глобално ниво, пише Клюге в изявление, публикувано във вчерашния брой на белградския всекидневник “Политика”.

///

Други новини от столиците…

БЕРЛИН

Лашет и Мерц обявяват кандидатурите си за лидери на ХДС. Вчера (25 февруари) регионалният премиер на Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет и бившият лидер на парламентарната група Фридрих Мерц официално се присъединиха към Норберт Рьотген, председател на комисията по външни въпроси на Бундестага, в надпреварата за поста на Анегрет Крамп-Каренбауер като ръководител на Християндемократическия съюз (ХДС). Сара Лоутън от EURACTIV Германия разглежда предложенията на новите кандидати.

///

През 2019 г. германското правителство отбеляза бюджетен излишък от 49,8 милиарда евро (или 1,4% от БВП), според данни, публикувани от Федералната статистическа служба вчера (25 февруари). Въпреки, че е по-малък от бюджетния излишък за 2018 г. (62,4 милиарда евро), заетостта миналата година е била висока, а данъците върху доходите и социалните вноски също са се увеличили. (Сара Лоутън | EURACTIV.de)

///

ХЕЛЗИНКИ

Още шест години? Повече от една четвърт от финландците (26%) биха желали да видят финландския президент Саули Нийнистьо с трети мандат след изборите през 2024 г., показва проучване. Около 60% от електората обаче смята, че дванадесет години са достатъчни, а 15% от зпаитаните нямат мнение по въпроса. Прочетете откъде идва идеята за трети мандат в статията на Пека Вантинен от EURACTIV.

///

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ – ИРЛАНДИЯ

ДЪБЛИН

Тревожни сигнали. Ако Обединеното кралство не започне да прилага изискванията, посочени в ирландския протокол “през следващите няколко месеца”, то споразумението за свободна търговия между ЕС и Обединеното кралство до края на годината ще е под голям въпрос, заяви министърът на външните работи Саймън Ковни. Прочетете повече от Самюъл Столтън от EURACTIV.

///

ЛОНДОН

Сделката за Брекзит ще е “трудна”, заяви Барние. Във вторник (25 февруари) ЕС и Обединеното кралство официално договориха своите мандати за преговори за ново търговско и политическо партньорство, което ще постави началото на силна битка за регулаторните стандарти. Прочетете повече от Бен Фокс.

Основна ревизия на външната политика. Междувременно във вторник премиерът Борис Джонсън обеща “ревизия” на външната политика на Обединеното кралство в опит да очертае “новите възможности за засилване на мястото на Великобритания в света”. Едногодишният политически преглед ще е шанс за правителството да добави повече конкретика към обещанието си за “Глобална Великобритания”. (Бен Фокс, EURACTIV.com)

///

ЮЖНА ЕВРОПА

ЛИСАБОН

Проучване на литий. Осемнадесет асоциации и граждански движения от северните и централните региони на Португалия, засегнати от възможното търсене и експлоатация на литий, изпратиха отворено писмо до правителството с “молба за установяване на прозрачност и обществено участие” в процеса.

Като държава членка с най-големи запаси от литий, Португалия трябва да гарантира, че проучването на един от най-леките метали е в съответстие с политиките за опазване на околната среда и правилата на ЕС, заяви миналия месец еврокомисарят по въпросите на сближаването и реформите Елиза Ферейра. (Антонио Родригес и Мария Родригес, Lusa.pt)

///

ВИШЕГРАДСКА ГРУПА

БУДАПЕЩА

Унгария приема закон за спиране на постановените от съда обезщетенията във връзка с пренаселеността на затворите. Съгласно закон, приет от парламента вчера (25 февруари), до 15 юни 2020 г. унгарските власти няма да могат да изплатят дължимите обезщетения по делата за пренаселеност на затворите. Прочетете повече от Владислав Максимов от EURACTIV.

///

Политици от Социалистическата партия осъдиха бъдещото сътрудничество с опозицията, след като Ласло Кис и Сандор Занисло, кметове от социалистическата партия в Будапеща, обявиха присъединяването си към Демократичната коалиция. Лидерът на партията Берталан Тот заяви, че решенията на двамата политици са като на “леки жени”. (Желко Търканец | EURACTIV.hr)

Междувременно, унгарският министър на отбраната Тибор Бенкьо и полският му колега Мариуш Блащак подписаха споразумение за стратегическо партньорство на двете страни в рамките на сътрудничеството им в НАТО, съобщи унгарското министерство на отбраната и добави, че министрите са обсъдили и регионалното сътрудничество на отбранителните сили. (Желко Търканец | EURACTIV.hr)

///

БРАТИСЛАВА

Управляващите партии “Посока – Социална демокрация” и Словашката национална партия, подкрепяни от крайнодесните и още няколко по-малки партии, приеха 13-та пенсия, въпреки предупрежденията от страна на фискалните регулатори. Освен това депутатите отхвърлиха Истанбулската конвенция за борба с насилието над жени и домашното насилие с голямо мнозинство, въпреки че по правило международните споразумения не могат да бъдат обработвани по бързата процедура.

///

Премиерът, принуден да разсее съмненията, че самият той има коронавирус. След като чуждестранни медии съобщиха, че премиерът Пелегрини (“Посока – Социална демокрация”) е заразен с коронавирус, което би довело до поставяне под карантиране на всички държавни глави на ЕС след участието му на срещата на върха за бюджета миналата седмица, премиерът трябваше да се намеси. “Решително отричам измислиците в Туитър, че имам коронавирус. Тотални глупости” – заяви Пелегрини.

Пелегрини беше хоспитализиран през почивните дни, заради остра инфекция на горните дихателни пътища. Въпреки препоръките на лекаря си, той все пак ще пътува до Москва днес (26 февруари). (Зузана Габрижова | EURACTIV.sk)

///

НОВИНИ ОТ БАЛКАНИТЕ

БУКУРЕЩ

В търсене на нов премиер. След като във вторник (25 февруари) служебният премиер Людовик Орбан се отказа от мандата си да състави ново правителство, президентът Клаус Йоханис ще организира нови консултации с парламентарните партии, за да назначи нов премиер днес (26 февруари). Прочетете повече в EURACTIV Румъния.

///

СОФИЯ

200 950 евро обезщетение на белгийски гражданин. След като през 2017 г. белгийски гражданин бе осъден за това, че е пренесъл пари през сръбско-българската граница, които са били отнети от държавата, Софийският окръжен съд постанови, че парламентът и съдът са нарушили законодателството на ЕС. Съдът в Люксембург излезе със същото решение още през януари 2019 г. (Красен Николов | EURACTIV.bg)

///

ЛЮБЛЯНА

Бял дим. Нова коалиция бе сформирана след консултации с президента Борут Пахор, съобщиха словенски медии.

Докато Янез Янша от Словенската демократическа партия (ЕНП) ще поеме премиерския пост за трети път, колегата му от партията Анзе Логар ще заеме поста на външен министър, а Матей Тонин ще бъде министър на отбраната. Другите две партии в коалицията са Партията на пенсионерите и Модерна центристка партия. Коалицията ще има 47 места от 90-те в парламента.

///

Словенската католическа епископия призова вярващите да посещават служба, само ако са здрави. Епископите съветват хората, влизащи в църквата, да не използват осветена вода и да вземат причастие само с ръка. (Желко Търканец | EURACTIV.hr)

БЕЛГРАД

Сърбия трябва да изпълни задълженията си след закупуването на системата за противовъздушна отбрана Pantsir-S, заяви вчера говорителят на Жозеп Борел върховния представител на ЕС по въпросите на външната политика пред “Гласът на Америка”. За да напредне по пътя си към ЕС, Сърбия трябва да хармонизира външната си политика с тази на ЕС в съответствие с преговорите за присъединяване, добави той. Прочетете повече на EURACTIV Сърбия.

///

ПОДГОРИЦА

Китайска компания, освободена от 191,2 милиона евро данъци. China Road and Bridge Corporation е освободена от плащането на данъци на стойност 191,2 милиона евро за магистралата Бар-Боляре, според НПО “Действие за социална справедливост”. Проектът се финансира със заем от китайската “Ексим банк”. След изтеглените 751,6 милиона долара от заема до края на миналата година, за усвояване остават още 192,4 милиона долара. (Желко Търканец | EURACTIV.hr)

///

ПРИЩИНА

ЕС закъсня в Западните Балкани. Ролята на ЕС е необходима в усилията за постигане на траен мир на Западните Балкани, заяви президентът на Косово Хашим Тачи. Той добави, че Косово е свободно и независимо, но за да бъде Косово успешно, то трябва да сте интегрира в ЕС и НАТО. Тачи предупреди, че доверието в институциите на ЕС и влиянието на блока в региона намаляват на фона на закъснелите действия на ЕС спрямо Косово и в Западните Балкани. (Желко Търканец | EURACTIV.hr)

///

ТИРАНА

Президентът дава министъра на правосъдието под съд. Във вторник (25 февруари) президентът Илир Мета заведе дело срещу министъра на правосъдието и двама висши служители за нарушаване на конституцията, което е последната стъпка, която той предприема срещу лявото социалистическо правителство, ръководено от премиера Еди Рама, съобщава AP.

Прочетете повече от Желко Търканец от EURACTIV Хърватия.

 

***