Евродепутати: Виетнамци работят при робски условия в Сърбия

Виетнамски работник в Сърбия

Група евродепутати вбеси властите в Белград, след като ги призова да сложат край на „модерното робство“ в Сърбия, като предполагаемите жертви са виетнамски работници, наети от китайска компания в страната кандидатка за членство в ЕС.

Евродепутатите Виола фон Крамон-Таубадел (Зелените, Германия), Гуендолин Делбос-Корфийлд (Зелените, Франция), Тинеке Стрик Зелените, Нидерландия), Тонионо Пикула (Социалисти и Демократи, Хърватия), Клемен Грошел („Обнови Европа“, Словения), Ирена Йовева („Обнови Европа“, Словения) и Томас Вайц (Зелените, Австрия) заявиха, че са „ужасени от последните доклади за предполагаем трафик на хора в Сърбия“ и призоваха за „незабавни действия от страна на сръбските власти“.

В доклад на сръбската неправителствена организация A-11, озаглавен „Инициатива за икономически и социални права“, се посочва, че около 500 виетнамски работници в град Зренянин, са пристигнали в Сърбия от март до май. Съобщава се, че транспортът е организиран от агенции от Виетнам, които са получили 2200 до 4000 долара авансово за услугите си (транспорт, получаване на визи и настаняване).

В доклада се казва, че работниците са били наети по договор с клона в Белград на компанията China Energy Engineering Group Tianjin Electric Power Construction Co. LTD. Според получената информация на никой от подписалите договор работници не е дадена начална дата за започване на работа, а самите те са посочили, че парите им се изплащат „на ръка“.

Съобщава се също, че те работят на смени с продължителност 9 часа, като обедната почивка е с продължителност един час. Работодателят не осигурява всички необходими средства за лична защита на работното място, а приспада разходите за работното оборудване (ботуши, ръкавици, работен костюм) от заплатата им. На всеки 10 дни работниците получават работни ръкавици, а ако се скъсат по-рано, те трябва сами да поемат разходите за нови.

Виетнамците са длъжни да работят 26 дни в месеца и ако по някаква причина не изпълнят това условие и са работили дори ден по-малко, не им се плаща за целия месец. Освен това, ако не дойдат на работа навреме, ги глобяват и не получават дневната надница.

Според неправителствената организация, след като са пристигнали в Сърбия, работниците е трябвало да предадат паспортите си на работодателя, тъй като им било казано, че това е практиката, когато става въпрос за чужди граждани. Въпреки че някои от тях смятат, че имат разрешение за пребиваване и разрешение за работа, никой не може да потвърди тази информация със сигурност, нито е получил разпечатано копие от тези документи.

Когато пристигнали в Сърбия, виетнамските работници били настанени в казарми, в които няма подходящи условия за живот. В пренаселените стаи са поставени двуетажни легла, а в сградата има само две тоалетни за посочения брой работници (500). Леглата нямат матраци, а дъски, покрити с тънка завивка.

Неправителствената организация посочва, че в казармите липсва подходяща инфраструктура и канализация, а на около десетина метра от сградите се изливат фекалии. Това е изключително опасно за здравето на хората, които живеят там.

Освен това не им е осигурено парно, електричество и питейна вода, няма топла вода за душ, а дрехите се перат на ръка, със студена вода и се сушат на въжета, които се ползват и за  други неща, защото няма дрешници.

Според доклада здравето на работниците е застрашено и заради пандемията. Виетнамците искали да се ваксинират, но когато се свързали с фирмата, им казали, че е сложно и няма да може.

От неправителствената организация обръщат специално внимание и на въпроса за безопасността на работниците, като се има предвид, че около казармите се усеща силна миризма на газ, а помещенията са покрити с необезопасени газови бутилки.

В своя уебсайт евродепутатът фон Крамон-Таубадел написа в петък (19 ноември), че е „напълно неприемливо страна кандидат-членка на ЕС да толерира изграждането и поддръжката на фабрика, за която се твърди, че персоналът е използван за трафик на хора и експлоатация на нейна територия“.

„Мълчанието на сръбското правителство за този принудителен труд означава, че те са съучастници в съвременното робство“, продължи тя.

Евродепутатите призоваха сръбските власти, Министерството на труда, Инспекцията по труда,  Министерството на вътрешните работи, Службата за координация на дейностите за борба с трафика на хора и прокуратурата да реагират незабавно на тези явни злоупотреби с правата на работниците и служителите.

„Сърбия трябва да демонстрира, че принадлежи към европейското семейство, като насърчава високите стандарти за правата на човека и работниците, включително чрез извършване на щателна проверка на китайските инвестиции в страната и чрез прилагане на стандартите за труд и околната среда“, написа Фон Крамон-Таубадел в Туитър.

В профила си в Туитър Министерството на труда обяви, че „най-висшите държавни служители и компетентните органи са реагирали спешно, след като се появиха медийни публикации за виетнамските работници в един от заводите в Сърбия“ и че „се оказа, че фактите нямаха много общо с образа, който бе създаден в поръчаната и координирана политическа пропагандна атака срещу Сърбия“.

Сръбският външен министър се прицели в събота към фон Крамон-Таубадел, като я обвини, че води „агресивна антисръбска и антикитайска политика, който няма нищо общо със загрижеността за правата на човека“.

Сръбският официален тон очевидно предизвика незабавна реакция от фон Крамон-Таубадел.

„Не мога повече да приемам сериозно това ръководство. Вместо да се извини на виетнамските работници за нечовешките условия, защото едно адекватно правителство ще поеме отговорност това, сръбските власти защитават трафика на хора и съвременното робство, като обвиняват мен.”, написа евродепутатът в Туитър в неделя.