Евродепутати в София: Българи, не сте сами

Дъждът не изгони протестиращите. [Георги Кожухаров/"Дневник"]

Трима евродепутати се включиха в стотния ден на протеста в България, който настоява за оставката на правителството и на главния прокурор Иван Гешев. Проливният дъжд в петък вечер не изгони хората от площада в София.

Евродепутатът от Нидерландия Пол Танг се обърна към хората на площада с думите, че корупцията им пречи да живеят в свобода и с истината и да следват идеалите, които са споделяли със семействата си. Ако ни пречат – да се махат, призова той, разказва “Дневник”.

Пол Танг [Георги Кожухаров/"Дневник"]

Танг, който е член на Прогресивния алианс на социалистите и демократите, напомни, че преди дни Европейският парламент подкрепи правото на българския народ да протестира в защита на законността и правовата държава и добави, че евродепутатите на свой ред помагат за това еврофондовете да не отиват в джобовете на корумпираните политици и олигарсите.

Той отбеляза и ролята на някои медии, които “вместо да се вслушат в гласа на хората, следват властта и предпочитат версията на олигарсите и корумпираните” .

Евродепутатът от Хърватия Иван Синчич (независим) подчерта, че корупцията е общоевропейски проблем, с който всеки гражданин трябва да се бори в собствената си държава. Той изрази надежда хърватският народ да покаже същата сила, каквато  показва българският в борбата с корупцията. “Вие не сте сами, Европа ще ви подкрепи, защото всички сме едно”, каза Синчич.

По думите му върховенството на закона липсва и в България, и в неговата страна. Затова хората трябва да продължат битката си срещу беззаконието, за спиране на миграцията и нормален живот.

Чрез видеовръзка думата взе и румънският евродепутат Рамона Стругариу (“Обнови Европа”). Тя подкрепи настояванията на хората “политиците да се грижат за хората, а не за собствените си джобове”. “Най-силните във вашата държава сте вие и всеки един от вас решава нейното бъдеще”, каза тя. На Румъния и трябваха поне 2 г., за да променим нещо, и въпреки това успяхме, каза Стругариу. Тя призова българските граждани да гласуват непременно и да защитават свободните си медии, защото само така могат да имат истински демократична държава.

“Ако няма подходящи политически партии – създайте ги, ако няма лидери – изберете от хората на площада”, каза Стругариу и подчерта, че вярва в силата и честността на протестиращите.

Силният дъжд попречи на евродепутатката от Ирландия Клеър Дейли да се включи в протеста. Очаква се тя да е с протестиращите в събота, 17 октомври.