Евродепутати идват лично в София заради върховенството на закона

Елена Йончева по време на дебата за България на 5 октомври 2020 г. [European Parliament Multimedia Centre]

Подгрупата в Европейския парламент за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права ще гласува дали да организира мисия на място в България, с която да проучи ситуацията с корупцията и върховенството на закона в страната.

Това обяви евродепутатът Елена Йончева (БСП/С&Д), която е единственият български представител в 14-членната подгрупа на комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (ЛИБЕ).

Ситуацията в България е една от четирите основни теми през следващите месеци, които ще са във фокуса на вниманието на групата, обясни Йончева във Фейсбук.

Пред EURACTIV България Йончева потвърди, че е предложила да има такава мисия и е получила подкрепа. Още обаче предложението не е гласувано от подкомисията. Първоначално идеята е била мисията да отпътува за София веднага, но евродепутатите са преценили, че това е невъзможно заради пандемията.

Ако предложението на Йончева бъде одобрено, вероятно евродепутатите ще са на място в България през септември или октомври. “България остава приоритетна тема за групата”, посочи Йончева.

В последните месеци подкомисията два пъти опита да изслуша българския премиер Бойко Борисов, както и главния прокурор Иван Гешев. И двата пъти обаче удари на камък, а пред евродепутатите отговаряха заместници на Борисов и Гешев. И двата пъти отговорите им явно не задоволиха евродепутатите, защото те пратиха допълнителни писмени въпроси до българските власт.

В началото на миналия октомври Европейският парламент излезе с всеобхватна резолюция за отстъплението от върховенството на закона в България. Позицията бе базирана именно върху проект, изработен от комисията ЛИБЕ.