Евродепутати отказват да се регистрират с пръстови отпечатъци

Европейският парламент ще тества биометричен регистър за отчитане присъствието на депутати на заседанията в Брюксел. [Shutterstock]

Европейският парламент ще тества биометричен регистър за отчитане присъствието на депутати на заседанията в Брюксел. Това разкриват вътрешни документи, видени от EURACTIV.

Този ход предизвика безпокойство сред членовете на Парламента, част от които не са съгласни да дават пръстови отпечатъци.

Новата система вече е одобрена от Бюрото на Европейския парламент, съставено от представители на политическите групи. През септември е минала и през финансовия орган на институцията.

Технологията ще позволи на евродепутатите “автоматично“ да получават и полагащите им се възнаграждения да участия в заседанията.

“В бъдеще членовете вече няма се налага да се подписват в списък за присъствието им в заседателните зали“, отбелязват документите.

“Когато са в Парламента, те ще сканират пръстовия си отпечатък в една от машините, за да удостоверят присъствието им и след това автоматично ще получат възнаграждението си“, се казва в документа.

В бележка от бюрото, което контролира административното функциониране на Парламента, се казва също, че машините за сканиране на пръстови отпечатъци “няма да съхраняват“ изображението на пръстовия отпечатък, “а само биометричен шаблон“.

През юни 2019 г. бюрото на Парламента одобри мерки за разработване на компютъризирана система за регистър на присъствието чрез биометрична технология.

През декември трябва да започне фаза на тестване на системата, която ще продължи около два месеца.

Служител на институцията информира EURACTIV, че е проведена консултация с експерт по защита на данните. Резултатите са показали, че новата система е в съответствие с институционалните правила за защита на данните.

Бюрото не можа да потвърди пред EURACTIV коя технология ще се използва за новата система.

Как реагираха евродепутатите

Мерките породиха загриженост сред някои от членовете на ЕП, които са притеснени за поверителността. Патрик Брейър от Пиратската партия заяви пред EURACTIV, че се противопоставя на това “ненужно и вероятно незаконно биометрично снемане на пръстови отпечатъци на членове на Европейския парламент“.

“Не възразявам срещу решението на Бюрото да автоматизира отчитането на присъстващите, но категорично се противопоставям на вземането на пръстови отпечатъци за тази цел“, добави той.

Брейер също изрази опасения, че може да възникне проблем със защитата на данните.

Срещу новия план се обявиха и евродепутатите Софи И’нт Велт от “Обнови Европа“, Мислав Колакушич и Анн-Софи Пелетие от Европейската обединена левица, Франсиско Герейро и Мари Тусен от Зелените и независимият Иван Вилибор Синчич.