Евродепутати ще посредничат за решаване на кризата в сръбския парламент

Председателят на сръбския парламент Мая Гойкович [(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS]

Представители на Европейския парламент ще опитат да помогнат за връщането на диалога в сръбския парламент, който от месеци е бойкотиран от опозицията. Първата среща на европейските и сръбските депутати в Белград ще бъде в началото на октомври, половин година преди общите избори в страната.

Включването на евродепутатите във възстановяването на диалога между сръбските парламентарни партии е „добре дошло“, каза председателят на сръбския парламент Мая Гойкович пред председателя на комисията по външна политика на ЕП Дейвид Макалистър.

Гойкович изрази надежда, че дискусията за организиране на срещите и дневния им ред ще започне скоро. Тя добави, че идеята е първият етап от разговорите да стартира на 9-10 октомври.

Гойкович ще председателства диалога с участието на представители на Европейския парламент. По-късно ще бъдат поканени представители на всички парламентарни партии.

Следващите избори в Сърбия, която е кандидат за членство в ЕС, ще са идната пролет. Много от партиите са недоволни от условията за вота, медийната и обществената среда като цяло. Поради това има нагласа част от партиите да бойкотират изборите. Сред тях е и Алиансът за Сърбия, който обединява водещите опозиционни политици.

„Всички сме наясно с крайните срокове пред нас. На първо време ще се съсредоточим върху теми, които са добре известни на всички политически играчи и на обществеността. Такива са условията за изборите, които предстоят през март 2020 г. А също и медиите, избирателните списъци, финансирането на предизборните кампании и т.н.“, обясни Гойкович.

В края на август, докато беше на посещение в Сърбия, Макалистър припомни, че още през февруари е предал, че ЕП е готов да съдейства за диалога.

Ако всички очакват да посредничим, ЕП ще продължи да работи за намирането на обща позиция, обясни Макалистър. И добави, че „за танц са нужни двама“. Диалогът също изисква двама или повече партньори, добави той.

Няколко дни след посещението на Макалистър, делегация на ЕП, ръководена от Едуард Кукан и Кнут Флекенщайн, също посети Белград. Целта беше да бъдат изслушани представителите на основните политически партии, така че да вникне в политическата атмосфера в Сърбия и да идентифицира конкретни въпроси, които биха могли да помогнат за подобряване на диалога в сръбския парламент.

Алиансът за Сърбия приветства инициативата на Макалистър като добре дошла, но твърде закъсняла за предстоящите избори. Бошко Обрадович каза, че Алиансът е готов да отговори на поканата на ЕС, но подчерта, че условията им остават същите – прилагането на всички препоръки, направени от екипа от експерти от асоциацията „Един от пет милиона“, която организира продължилите с месеци протести в Сърбия.

Обрадович каза, че Алиансът няма да отговори на „покана, изпратена от Мая Гойкович“. „Но ако получим покана от ЕП, сме готови да участваме в разговорите“, обясни Обрадович.

Драган Джилас, лидер на Партията за свобода и справедливост, част от Алианса, също заяви, че ще участва само ако бъде поканен от Европейския парламент.

Движението на свободните граждани приветства готовността на ЕП да посредничи и призова всички опозиционни партии да се присъединят към диалога, въпреки предварително обявения бойкот. В края на август лидерът на движението Сергей Трифунович покани Макалистър да посредничи в преговорите за честни избори в Сърбия.

С отворено писмо Трифунович призова Макалистър да организира диалог между сръбските власти и опозицията под егидата на ЕС, който да доведе до раелистично споразумение за предстоящите избори. В разговорите трябва да участват и граждански организации и журналистически асоциации, смята опозиционният лидер.