Евродепутатът Иво Христов към ЕК: Българите не искат да живеят в бунище

Иво Христов по време на пленарната сесия в Страсбург

Евродепутатът Иво Христов призова във вторник Европейската комисия да се намеси в търговията с отпадъци в ЕС и да предприеме мерки за контрол върху нея. “Българските граждани не искат страната ни да се превърне в бунище”, каза Христов (БСП, Алианс на социалистите и демократите) в изказване по време на пленарната сесия на Европарламента в Страсбург в понеделник.

Както EURACTIV вече писа, в края на миналата година евродепутатът отправи писмени въпроси към Европейската комисия за качеството на въздуха в България и възможното налагане на санкции за системно неспазване на европейските изисквания. Сега Христов фокусира изказването си върху незаконния внос на отпадъци в България.

“Преди по-малко от месец над 800 тона отпадъци, предназначени за изгаряне в български топлоцентрали, бяха задържани от италианските власти. Последваха разследвания в италианските  медии, които свързват този трафик с местната мафия”, каза евродепутатът.

По думите му международната престъпност се възползва от свободното движение в рамките на ЕС.

“Де факто пътят на търговията с боклук в Европа може да бъде и канал за търговия на наркотици и други незаконни трафици. Същевременно здравето и околната среда на българите стават жертва на отсъствието на европейски механизми за контрол”, допълни Христов.

Преди ден коментар в подобен дух направи и главният прокурор Иван Гешев. “Българските граждани, българското общество и България не заслужават да бъдат превърнати в кофа за боклук или тоалетна чиния”, каза Гешев в отговор на въпрос за разследването на незаконен внос на боклук. Той каза, че няма да коментира темата, “докато не ѝ дойде времето”.

БСП възнамерява в понеделник (20 януари) да внесе вот на недоверие срещу правителството на ГЕРБ и “Обединени патриоти” за незаконната търговия с отпадъци, замърсяването на въздуха и водната криза в Перник.

От края на миналата седмица в ареста се намира министърът на околната среда и водите в оставка Нено Димов. Той е обвинен в умишлена безстопанственост заради източването на пернишкия язовир “Студена”, но ще бъде разследван и за вноса на отпадъци. На негово място “Обединени патриоти” предлагат назначаването на своя депутат Емил Димитров, който няма експертиза в областта на околната среда и водите.

Българските евродепутати са много активни по екологични теми. Писмен въпрос за качеството на въздуха до Европейската комисия зададе и Илхан Кючюк (ДПС/Обнови Европа). Петър Витанов (БСП/Прогресивен алианс на социалистите и демократите) чака отговор на въпрос, зададен през миналия ноември, за качеството на въздуха и системното замърсяване в Русе. Радан Кънев (Демократична България, ЕНП) зададе въпрос за водната криза в Перник.