Евродепутатът Радан Кънев бе наречен “боклук” от Тошко Йорданов

Скрийншотът бе публикуван в профила на Радан Кънев във Фейсбук

Председателят на парламентарната група на “Има такъв народ” Тошко Йорданов нарече “боклук” евродепутата от “Демократична България” Радан Кънев. Поводът бе изразената от Кънев позиция пред Европейския парламент, с която той поиска помощ от ЕС за увеличаване на броя на ваксинираните срещу ковид в България.

“Острите, дори груби, негативни реакции срещу позицията ми не са неочаквани. Моята работа обаче не е да се харесвам на всеки (дори и на зам.-председателя на доскоро най-голямата партия), а да бъда полезен, доколкото мога. У нас умират хора – наши близки, роднини, колеги, съседи. Умират, защото са неваксинирани. Жертви на безотговорна пропаганда и страхлив популизъм. И аз ще продължа да правя каквото е по силите ми, процентът ваксинирани и защитени хора да се увеличи”, каза Кънев по повод обидата на Йорданов.

Обидата бе изречена от Йорданов в профила му в Туитър, който не е публичен. Писанията на бившия сценарист в “Шоуто на Слави” и настоящ водещ политик в ИТН могат да бъде видени само от хората, на които Йорданов е позволил да го следват.

Преди седмица Тошко Йорданов внесе законопроект за забрана на задължителна ваксинация срещу Covid-19 в България. Още при внасянето на проекта бе ясно, че няма време да бъде приет от парламента, което го позиционира като ясен предизборен ход. ИТН се позиционира твърдо в борба за антиваксърския вот, за който се борят и крайните националисти от “Възраждане”.

Конфликтът между “Демократична България” и ИТН за ваксинацията беше неизбежен. Двете партии вероятно ще преговарят за съставяне на правителство и в 47-ото Народно събрание, а отношението към пандемията и ваксините е една от големите разделителни линии.

Водещият медицински експерт на ДБ е пулмологът д-р Александър Симидчиев, който е един от най-големите поддръжници на масовата ваксинация и водещ лекар в ковид отделението на МВР болница. Водещият експерт по ваксините на ИТН е биотехнологът проф. Андрей Чорбанов, който агитира срещу ковид ваксините и в същото време e главен разработчик на българската коронавирусна ваксина.

Чорбанов се разболя тежко от ковид през пролетта и бе лекуван в столичната болница “Св. Анна”. Това се случи, след като професорът навсякъде обясняваше, че е изкарал вируса и има имунитет.