Евродепутат към България: Имате право на главен прокурор, който разследва корупцията

Рамона Стругариу [multimedia.europarl.europa.eu]

Имате право на главен прокурор, който наистина разследва корупцията в България. Имате право на правителство, което работи за благото на страната. Това казва във видеообръщение към протестиращите в България румънският евродепутат Рамона Стругариу (“Обнови Европа”). И допълва, че ужасното погазване на основни права на протестиращите няма да бъде толерирано.

Посланието на Стругариу, която е един от активните членове на ЕП в дискусиите за България, беше излъчено в неделя, 20 септември. Тогава през Европейската комисия в Брюксел се проведе поредният протест с искане за оставка на кабинета на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев и за възстановяване на върховенството на закона в България. Протестиращите в Белгия българи настояват и за ефективна съдебна реформа, свободни и честни избори, лустрация, свобода на словото и независими медии.

20 Септември 2020 / 20 September 2020

Протест, Брюксел 20 септември 2020Свързахме се с Рамона Стругариу, евродепутат от АЛДЕ и член на комисията LIBE, за да я поканим на протеста ни днес. Тъй като тя не е в Брюксел ни изпрати много силно послание, в което се обръща към нас, българите протестиращи в европейската столица и към всички наши сънародници. Благодарим ти, Ramona Strugariu!******Protest, Brussels, 20 September 2020We contacted Ramona Strugariu, Member of the European Parliament, ALDE and the LIBE Committee, to invite her to today's protest. Since she is not in Brussels, she replied instead with a very strong message to us, Bulgarians protesting in the European capital and to all our compatriots. Thank you, Ramona Strugariu!

Geplaatst door Брюксел за България – Brussels Stands for Bulgaria op Zondag 20 september 2020

“Скъпи български приятели, върховенството на закона, демокрацията и основните права не се продават и не могат да са обект на договорки! Знам през какво преминавате. В Румъния преминахме през същите неща в продължение на почти две години и половина.

Излязохме на улицата. Бяхме навън в студа при -20° за да защитим тези ценности.

Аз бях една от тези, които излязоха на улицата в такава ситуация

Видях тежко наранени журналисти.

Видях деца, пръскани със сълзотворен газ.

И видях хора, които не си тръгнаха от площад Виктория въпреки че видяхме навсякъде брутални кадри: насилие, сълзотворен газ и водни оръдия”, казва Стругариу във обръщението си.

Тя допълва, че хората са тези, които решават съдбата на България и трябва да са силни, за да защитят докрай демократичните ценности и да изискват от институциите да си вършат работата както трябва.

“Основната грижа на това правителство трябва да е здравето и безопасността на хората. А не да пребиват протестиращи по улиците и площадите на България”, казва Стругариу.

“Ние сме с вас. Напълно сме наясно какво става. И това няма да бъде оставено без отговор! Тази България в 2020 г. е Европейска държава. Тя е държава, която принадлежи на Европейския съюз! Никога няма да толерираме такова ужасно погазване на основните права и на демокрацията в държавата ви”, заключва тя и призовава борбата да бъде продължена.

Следващият протест под прозорците на Европейския съвет е организиран за 24 септември в първия ден от извънредното заседание на Съвета, където заедно с останалите евролидери участие ще вземе и премиера Бойко Борисов.

Протестите в Белгия започнаха на 15 юли, като от началото на август те се провеждат всяка неделя пред сградите на Европейската комисия и на Съвета на Европейския съвет.