Евродепутат към Джамбазки: Ако хвърляте бомбички по протестиращи, това е позор

Рамона Стругариу [multimedia.europarl.europa.eu]

Румънският евродепутат Рамона Стругариу (“Обнови Европа”) попита публично българския си колега Ангел Джамбазки дали е хвърлял бомбички и по протестиращи в София и дали ги е поливал с вода от прозорците на ВМРО.

“Публично ви предизвиквам да отговорите на въпроса ми. Защото ако сте вие, то браво на независимите медии и хората, които разкриха това. Разбирам вашата ярост срещу тях. Но такова поведение, уважаеми колега, ако наистина сте вие, не принадлежи на Европейския съюз. Нито принадлежи към Европейския парламент. И трябва да се срамувате дълбоко от това. Какъв позор!”, написа Стругариу във Фейсбук.

Обръщението й към Джамбазки е по повод кадрите, разпространени преди седмица, на които се вижда как от прозорците на ВМРО по протестиращи пред сградата се хвърлят пиратки. Във видеото се вижда и евродепутатът от ВМРО.

Миналата седмица пред EURACTIV България той отрече да е хвърлял бомбички. А “Отровното трио” обяви, че е изпратило имейл до всички 705 членове на Европейския парламент, който показва “как Ангел Джамбазки хвърля бомбички и полива с маркуч протестиращи пред централата на ВМРО”.

На следващия ден пред bTV Джамбазки отказа да отговори на елементарния въпрос дали е хвърлял бомбички срещу протестиращите. Той само повтаряше, че важният въпрос е защо протестиращите са отишли да чупят сградата на ВМРО. “Отговорихме адекватно на това, което правиха пред сградата. Те дойдоха първи да хвърлят бомби. Това е исторически паметник на културата и няма да позволим да бъде вандализиран”, настоя Джамбазки.

“Исках да взема думата днес по време на пленарния дебат за свободата на медиите, но тъй като не ми беше отредено време за изказване, нямах възможност да говоря. Но ще задам този въпрос тук на моя колега Ангел Джамбазки, член на Европейския парламент от България, който днес беше много съсредоточен в своето пленарно послание, поставяйки под въпрос независимостта на медиите и ролята им на пазител на демокрацията”, написа Стругариу във Фейсбук в сряда вечерта.

Стругариу обяснява, че е получила снимки от България, на които изглежда, че той хвърля пиратки и пръска протестиращите с вода през прозореца. “Те бяха мирни протестиращи, настояващи за демокрация, независимо правосъдие, върховенство на закона, свободни медии и европейска държава”, допълва тя.

Румънската евродепутатка е един от ангажираните с България членове на ЕП. Тя няколко пъти се обръща към протестиращите в София през лятото и подкрепя исканията им.