Еврокомисарят Вера Йоурова призова за трансгранично медийно сътрудничество

Еврокомисарят Вера Йоурова призова за по-голямо сътрудничество и изследвания за укрепване на медийния сектор. [Shutterstock / Novikov Aleksey]

Нито един журналист не трябва да умира или да бъде нараняван, защото си върши работата.“ Този основен принцип на свободата на печата повтори заместник-председателят на Европейската комисия с ресор ценности и прозрачност Вера Йоурова, която участва в конференцията Media4Europe в сряда (6 октомври). Йоурова призова за по-голямо сътрудничество и изследвания за укрепване на сектора.

„Силно вярваме, че трансграничното сътрудничество и медиите могат да донесат нови идеи и да подхранват иновациите“, добави тя.

Безопасността на журналистите ще бъде в центъра на Европейския медиен форум за новини, в който участват много представители на медийния сектор. Комисията трябва да проведе втората си сесия на форума през ноември, преди да бъдат въведени Законът за свобода на медиите и законодателство за злоупотребите със съдебни дела срещу журналисти, които се очакват през следващата година.

Какво направи ЕС дотук

В речта си Йоурова подробно описа няколко скорошни стъпки, които Комисията предприе по отношение на свободата на медиите, включително старта тази седмица на консултации за предстоящото законодателство и препоръки за т.нар. SLAPP дела (злоупотреби със съдебни процедури срещу журналисти), които често се използват за възпрепятстване работата на репортерите.

Тя припомни и скорошната препоръка за безопасността на журналистите, която предоставя насоки за страните от ЕС да защитават по-добре своите журналисти. Предложените мерки включват създаването на правни, кибер и психологически услуги за подпомагане на застрашени представителите на пресата.

„Призоваваме и за повишена защита на журналистите по време на демонстрации, по-голяма онлайн безопасност и по-конкретна подкрепа за журналистките“, каза тя. И допълни: „Сега ще следим отблизо как държавите-членки прилагат тези препоръки и знам, че мога да разчитам и на вашата бдителност.“

Сред планираните инициативи на Комисията по медиите са приемането на Европейския закон за свобода на медиите, който според проект, видян от EURACTIV, ще въведе механизъм за надзор на ниво ЕС „за намаляване на тежестта върху медийните участници и подкрепа в контекста на нарастващата политическа намеса в медийния сектор “.

Дигитални предизвикателства

Комисията също така планира да увеличи финансирането за медийния сектор, обединено под заглавие NEWS в подобен формат на съществуващата си програма за финансиране MEDIA.

Инвестициите и финансирането са чувствителни теми за медийния сектор, тъй като той се адаптира към променящия се пейзаж на дигиталната, а сега и пандемична ера.

За да помогнат на медийните организации да адаптират своя бизнес модел към цифровата среда, европейските MediaLab и IDATE DigiWorld проучиха жизнеспособността на разработването на европейска платформа за създаване и споделяне на новини. Проектът би подпомогнал работата на медийни организации и журналисти в Европа и вече са идентифицирани няколко потенциални подхода.

За тези тенденции разказаха и четирима участници в програмата Stars4Media, която улеснява проекти между работещите в медиите в страните от ЕС за изследване на нови и често технологично базирани подходи към бизнес модела на медийната индустрия.

Сред тях бяха тези, които използват съществуващите и разработват нови онлайн инструменти, за да увеличат включването на новинарските медии и да създадат място, подобно на агенция, където отделни журналисти, включително фрийлансъри, да могат да обединяват съдържанието, създадено от тях.

Мария Жоао Родригес, президент на Фондацията за европейски прогресивни изследвания, подчерта значението на инвестирането в умения и изграждане на капацитет за настоящото и следващото поколение медийни специалисти. „Да бъдеш журналист е работа на бъдещето“, отбеляза тя.

По-голямата картина

Наличието на източници на приходи за търговски обекти и професионалисти е от решаващо значение за гарантиране на свободата и многообразието на медиите.

Роман Имиелски, редактор на полския всекидневник Gazeta Wyborcza, отбеляза, че според управляващата партия „Право и справедливост“ (ПиС), многото SLAPP дела, заведени срещу вестника от правителството и негови приближени, са само част от проблема.

За Имиелски друг важен пример за атаки срещу независимостта на медиите е как свързаните с държавата рекламодатели са спрели да ползват критичните към правителството медии и така са ги лишили от жизненоважни средства.

„Трябва да си сътрудничим, а ЕК трябва да е по-активна“, отговори Имиелски на въпрос какво може да се направи, за да се реши проблемът.

По същия начин четиримата членове на програмата Stars4Media, които обсъдиха своите проекти по време на събитието, оцениха като нулево сътрудничеството в целия ЕС както между отделни специалисти, така и с организациите, в които работят.