Еврокомисар: България може да произведе нов вариант на COVID-19

Еврокомисар Тиери Бретон [Pool / EPA / EFE]

Заради ниския брой ваксинирани срещу коронавирус, България може да се превърне в източник на нов вариант на вируса, предупреди еврокомисар Тиери Бретон, който отговаря за ваксинацията. Бретон е на посещение у нас в петък, 19 ноември след като предния ден посети Румъния.

„Не бих искал да говорим за потенциален „български вариант“, но ако не направим нещо, може да станем свидетели на такъв през зимата. Тъй като твърде много хора не са ваксинирани, може се образува нов вариант на вируса и той да се окаже много по-устойчив. Това би било много лоша новина и за българите, и за всички нас на планетата“, посочи Бретон.

Според еврокомисаря, навсякъде по света има антиваксъри и хора, които има въпроси за ваксината.

Пред БНТ Бретон коментира: „България е много важна държава в Европейския съюз, всички сме европейци и всички трябва да се борим срещу една и съща пандемия. Но за съжаление българските приятели губят темпото в борбата срещу пандемията и тук има най-много смъртни случаи на глава от населението, а това е много голяма трагедия.“

Еврокомисарят подчерта, че ваксинираните души в света са 3 милиарда и вече знаем, че няма риск.

„Никога в историята на човечеството не сме извършвали такава голяма ваксинация и знаем, че ваксината функционира. Повече от 76% от населението на ЕС е ваксинирано и това позволява да се спасят животи.“

Той добави още: „Нормално е да се задават въпроси, но вече имаме отговор – ваксинацията. Имаме късмет в Европа, че имаме възможност за ваксинация. Повечето държави в света искат помощ от нас, но ние в Европа решихме половината от производството да бъде разпределено тук.“

Еврокомисарят посочи, че новата вълна ще е тежка, но в 90% от случаите засяга хора, които не са ваксинирани и че е необходима бустерна доза.

Бретон припомни, че в България дeлът нa вaĸcиниpaнитe e eдвa 26%, дoĸaтo зa Eвpoпa cpeднo oĸoлo 76%. B тaзи вpъзĸa eвpoĸoмиcapят изтъĸнa, чe oтгoвopнocттa нa бългapcĸoтo пpaвитeлcтвo e дa пpoвeдe вaĸcинaциoннa ĸaмпaния.

Вaĸcинaциятa и eвpoпeйcĸият зeлeн cepтифиĸaт ca ocнoвнитe инcтpyмeнти зa бopбa c пaндeмиятa. Имeннo въвeждaнeтo нa изиcĸвaнe зa зaдължитeлeн дoĸyмeнт зa имyнизaция, пpeбoлeдyвaнe или нaличиe нa aнтитeлa ycпя лeĸo дa тлacнe нaгope вaĸcинaциятa в Бългapия, допълни Бретон.