Еврокомисар подаде оставка заради вечеря по време на COVID-19

Еврокомисарят по търговията Фил Хоган [Европейски съвет]

Фил Хоган подаде оставка от поста на еврокомисар по търговията в сряда (26 август). Той се оттегля след дни на натиск заради твърденията, че е нарушил въведените правила срещу пандемията по време на пътуване до родната му Ирландия. Хоган посочи, че случаят e отместил фокуса от работата му.

60-годишният Хоган връчи оставката си на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, след като случаят ескалира и ирландското правителство отправи  сериозни индикации, че Хоган трябва да напусне поста.

„Ставаше все по-ясно, че противоречията около скорошното ми посещение в Ирландия изместват фокуса от работата ми като еврокомисар и ще подкопаят усилията ми през идните ключови месеци“, каза той в изявление.

Принудителната оставка от висш представител на Европейската комисия е удар срещу институцията, тъй като Хоган изигра ключова роля в преговорите с Лондон за бъдещите търговски отношения между Великобритания и ЕС.

Напускането му оставя фон дер Лайен пред дилема, след като преговорите за Брекзит с Великобритания достигнаха до задънена улица, а крайният срок до края на преходния период през декември наближава. В същото време няма гаранция, че Ирландия ще запази силната си позиция в преговорите.

Хоган отказа да спекулира с това кой ще бъде негов наследник, но каза пред RTE, че ЕС ще се грижи за интересите на Ирландия в преговорите.

Хоган бе избран за еврокомисар по търговията през 2019 г., по времето когато ЕС беше в разгара на търговските битки със САЩ, а напрежението с Китай ескалира.

В Ирландия имаше опасения, че ще загуби комисар, смятан за силен защитник на търговските интереси на републиката, които може да пострадат, ако преговорите с Великобритания се провалят.

След като скандалът се разрасна, фон дер Лайен поиска от Хоган да представи подробен доклад за местата, които е посещавал, докато е бил в Ирландия. Тя коментира, че уважава решението на Хоган и му благодари за неуморната работа.

Нарушени указания

Ирландският премиер Мишел Мартин и неговите коалиционни партньори посочиха, че оставката на Хоган е „правилното решение предвид обстоятелствата през изминалата седмица“.

“Всички ние носим отговорност да подкрепяме и спазваме указанията и разпоредбите за обществено здраве“, посочи Мартин и каза, че приемникът на Хоган ще бъде избран скоро.

Администрацията на ирландския премиер обяви във вторник, че Хоган е пренебрегнал три насоки, свързани с коронавируса по време на пътуването си до Ирландия.

Той е нарушил 14-дневна карантина след пристигането си в Ирландия и не е ограничил пътуването си  в област, която е блокирана.

На 19 август Хоган е присъствал на вечеря в парламентарния голф клуб, в нарушение на ограниченията за броя на социалните събития, обявени едва 24 часа по-рано.

На вечерята са присъствали около 80 души – включително министър, върховен съдия и депутати от горната и долната камара на ирландския парламент.

В момента събитието е разследвано от полицията и предизвика редица оставки на високо ниво в Ирландия, включително на министъра на земеделието Дара Калеар и  на заместник-председателя на горната камара на парламента Джери Бутимер.

Нова номинация

Оставката на Хоган, по-малко от година от началото на мандата му и шест години след като бе назначен за комисар по земеделието, означава, че Ирландия ще трябва да назначи нов представител в Комисията.

Потенциалните кандидати включват министъра на външните работи Саймън Коуни, Мейрийд МакГинес, зам.-председател на Европейския парламент и Ричард Брутън, бивш министър, съобщават ирландски вестници.

И тримата са членове на партията на Хоган “Фина Гейл”.