Еврокомисията опроверга обвиненията в несправедливо разпределение на ваксините

На пресконференция председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен коментира, че препоръката на ЕК винаги е била ваксините да се разпространяват пропорционално, но някои държави членки “са избрали друг подход”. [EPA-EFE]

Европейската комисия опроверга обвиненията на някои държави членки, сред които и България, в несправедливо разпределение на ваксините срещу Covid-19. ЕК посочи, че ваксините са разпределени, както държавите са поискали.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен коментира, че препоръката на ЕК винаги е била ваксините да се разпространяват пропорционално, но някои държави членки “са избрали друг подход”.

Някои държави от ЕС не са закупили всички ваксини, които са им били заделени и е последвало второ преразпределение между държавите членки, които са били готови да поръчат повече.

„При наличието на шест ваксини е видно, че държавите членки са определили сами бройката и вида ваксини, които предпочитат и считат за достатъчни”, каза тя.

Фон дер Лайен подчерта различното отношение към ситуацията в държавите членки, както и разнородните реакции на различните компаниите.

Нейният коментар идват в отговор на оплакването на шест правителствени ръководители от Централна и Източна Европа, сред които и българският премиер Бойко Борисов, във връзка с нелоялното разпространение на ваксините в рамките на блока. Те поискаха от Брюксел да задейства коригиращ механизъм, който да смекчи ситуацията.

Австрийският канцлер Себастиан Курц, който бе домакин на разговори с пет правителствени ръководители във Виена във вторник (16 март), подчерта пред репортери, че Брюксел трябва да излезе с техническо решение на въпроса. “България не трябва да получава само една трета от ваксините, които има заделени Малта (на глава от населението)”, коментира той.

Борисов, Курц и премиерите на Чехия – Андрей Бабиш, на Латвия – Артурс Кришянис Каринш, на Словения – Янез Янша и на Хърватия – Андрей Пленкович имаха съвещание заради доставките на ваксини срещу COVID-19 в страните от Европейския съюз. Преди дни те призоваха за дискусия на европейско ниво по темата.

Премиерът на Словения Янез Янша предупреди, че продължаването на неравномерните доставки на ваксини може да доведе до политическа криза в рамките на ЕС. Борисов  коментира, че фактът, че страната ни получава по-малко ваксини от другите, е “политически шамар в лицето”.

България не използва пълната квота за поръчка на РНК ваксини. София заложи на “АстраЗенека” като гръбнак на своята ваксинационна кампания още през септември м.г., когато не беше ясно кога Оксфордската ваксина изобщо ще бъде одобрена. Причината за това решение е изначалната технологична изостаналост на държавата и съмнението й във възможностите си да разпредели и употреби ефективно ваксини, които изискват съхранение при много ниски температури, каквито са “Модерна” и “Пфайзер”. Накрая се оказа, че “АстраЗенека” получи одобрение за употреба в ЕС по-късно от РНК ваксините и може да достави едва 33% от първоначално договорените количества. Това е причината България да е твърдо на последно място в ЕС по направени ваксинации и проблеми на “АстраЗенека” само задълбочават проблема.

Борисов разпореди спирането на ваксинациите с AstraZeneca в петък (12 март).

Нарастващо недоволство от стратегията на Австрия

Критиките на Курц срещу разпределението на ваксините в ЕС идва на фона на нарастващото недоволство сред австрийците от стратегията на неговото правителство. Лявата опозиционна социалдемократическа партия (SPÖ) обвини Курц, че се опитва да отвлече вниманието от собствените си грешки в овладяването на пандемията. .

В понеделник (15 март) длъжностното лице, отговарящо за закупуването на ваксините за Австрия, Клеменс Ауер, подаде оставка. Тя не е информирала министрите, че е възможно страната да получи повече дози от ваксините, които други държави членки не са пожелали.

Представителят на Европейската комисия във Виена Мартин Зелмайр написа в Туитър, че “когато нещо се обърка в Европа, вината е на ЕС, дори и ако правителствата не са получили информацията по вина на собствените си чиновници”.

Испанският външен министър Аранча Гонсалес Лая също отхвърли обвиненията в несправедливо разпределение на ваксините.

“ЕС е предоставил на държавите членки броя на дозите, които те самите са поръчали”, каза тя пред австрийския ежедневник Die Presse.