Евродепутатите прокараха резолюция за корупцията в България

Комисията ЛИБЕ [https://multimedia.europarl.europa.eu/]

Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (ЛИБЕ) на Европейския парламент гласува тази вечер проекторезолюция, свързана с България. Документът бе приет с 35 гласа „за“, 30 „против“ и един „въздържал се“.

Представителите на ЕНП са гласували „против“. Гласовете „за“ идват от Алианса на социалисти и демократи, зелените и „Обнови Европа“.

В документа се подкрепят протестите в страната, които продължават вече повече от 80 дни. Изразява се солидарност със стремежа за справедливост, прозрачност, отчетност и демокрация. Казва се, че конституционната реформа трябва да е „обект на задълбочен и широк дебат и консултации. Изразява се загриженост за промените в Изборния кодекс, които се правят само 7 месеца преди изборите.

Споменава се прибързаното приемане на законодателство от управляващото мнозинство, разследвания на корупция по високите етажи на властта, които не дават осезаеми резултати, сериозното влошаване на свободата на медиите, обвиненията за полицейско насилие срещу протестиращите, състоянието на основните права в България, например по отношение на речта на омразата, половата и сексуалната дискриминация и правата на ромите и търсещите убежище.

Като системен проблем се изтъква „липсата на ефективни механизми за отчетност“ на главния прокурор. Забелязани са и гражданските протести срещу неговото избиране през миналата година. Отправя се критика и към начина, по който функционира Висшият съдебен съвет.

Евродепутатите подчертават необходимостта българското правителство да осигури по-строг контрол върху харченето на евросредства и незабавно да отговори на опасенията, че парите на данъкоплатците се използват за обогатяване на свързаните с управляващата партия.

В документа, който ще бъде гласувана от Европарламента на 8 октомври, се отправя искане ЕК да използва всички други налични инструменти, включително процедури, свързани с  нарушаването на европейските ценности, мярката за върховенство на закона и инструментите на бюджета.

„Това не е резолюция срещу България. Точно обратното – това е резолюция в подкрепа на българските граждани и тяхното желание да живеят в страна без корупция и с независима съдебна система. И да, тази резолюция е срещу българското правителство, което отдавна спря да слуша гласа на българите“, коментира във Фейсбук евродепутатът Елена Йончева, която е гласувала „за“ резолюцията.

Тази вечер Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) на Европейския парламент одобри текста…

Geplaatst door Елена Йончева / Elena Yoncheva op Donderdag 1 oktober 2020

Проектът е изготвен от председателя на ЛИБЕ – испанския социалист Хуан Фернандо Лопес Агилар. Като основание се посочва обмяната на мнения, направено от членовете на мониторинговата група за България на 28 август в Европейския парламент, когато премиерът Бойко Борисов и главният прокурор Иван Гешев отказаха да се явят и пратиха заместници.

Гласуването става само ден след като Еврокомисията огласи докладите за върховенството на закона в страните членки на съюза. България бе критикувана за борбата срещу корупцията по високите етажи на властта, липсата на отчетност на главния прокурор, както и за липсата на прозрачност при собствеността на медиите и атаки срещу журналисти. Еврокомисарят за прозрачността и ценностите Вера Йоурова бе категорична, че мониторингът над страната ни ще продължи докато необходимите реформи не бъдат завършени.

„Нашите пари са като кръв за тези вампири“

Докато комисията ЛИБЕ днес дискутираше доклада името на България влезе в дебата за обвързването на бюджета на ЕС със спазването на върховенството на закона. Ирландската евродепутатка Клеър Дейли, даде пример с България защо еврофондовете трябва да се спират за корумпирани правителства.

„Нашите пари са като кръв за тези вампири“, каза тя, цитирана от в. „Сега“ и приведе пример с прахосани „100 млн. евро за къщи за гости, милиони за ферми, които не съществуват, и за които министърът на земеделието (Десислава Танева – б.р.) даде съвет да се мълчи, за да не бъдат спрени парите“. Без да посочи име, тя заяви: „В Съвета на ЕС има член, който се възползва от тези средства“.

„Имам информация, че се готви специална резолюция за България. Отделна резолюция за една страна е много рядко нещо. Европейските институции се пазят от това да се бъркат във вътрешните процеси, особено политически. Да има специална резолюция…, не искам да знам какво ще пише в нея“, каза в сряда вицепрезидентът и бивш евродепутат Илияна Йотова, докато коментираше общия доклад за върховенството на закона.