ЕП дава зелена светлина за преговори за COVID сертификати

Документът, който може да бъде в цифров или хартиен формат, ще потвърждава, че човек е бил ваксиниран срещу коронавирус, че има скорошен отрицателен резултат от теста или се е възстановил от инфекцията [SHUTTERSTOCK]

Евродепутатите прие позицията си за преговори по предложението на Европейската комисия за цифровите зелени сертификати в четвъртък (29 април), проправяйки пътя на трудни междуинституционални преговори с Европейския съвет, представляващ 27-те държави-членки.

Зелените цифрови сертификати бяха предложени от Европейската комисия миналия месец като начин за улесняване на безопасното свободно движение в ЕС по време на пандемията.

Документът, който може да бъде в цифров или хартиен формат, ще потвърждава, че човек е бил ваксиниран срещу коронавирус или че има скорошен отрицателен резултат от теста или се е възстановил от инфекцията.

Европейските COVID сертификати обаче няма да служат като документ за пътуване, нито ще станат предпоставка за упражняване на правото на свободно движение, подчертаха евродепутатите.

Целта е да се постигне споразумение преди летния туристически сезон. Политическата воля за сключване на сделка е налице, както подчерта председателят на Комисията по граждански права (LIBE) Хуан Фернандо Лопес Агилар по време на дебата в Европарламента в сряда.

“Трябва да въведем коронавирус сертификата на ЕС, за да възстановим доверието на хората в Шенген, докато продължаваме да се борим срещу пандемията“, каза той. Агилар подчертава, че всички усилия трябва да бъдат насочени към подпомагане на възстановяването на свободното движение, защото без него нямаме Европейски съюз”.

Въпреки това остават редица спорни моменти за финализирането на споразумението за сертификатите.

Да започнем от името на самия документ, тъй като формулировката “цифров зелен сертификат” се възприема като твърде неясна от членовете на ЕП.

“Думите имат значение. Сертификатът никога не е бил зелен и е само отчасти цифров”, посочи нидерландският дясноцентристки евродепутат Йероен Ленаерс, обяснявайки защо Европарламентът предлага името на документа да е “COVID сертификат на ЕС”.

Няма време за губене

По време на пленарното заседание комисарят по правосъдието Дидие Рейндерс подчерта необходимостта да се действа бързо, за да се въведат сертификатите, като същевременно се съгласи с онези евродепутати, които твърдят, че документът ще трябва да е в крак с най-новите научни открития, тъй като знанията ни за вируса се променят.

“Трябва да действаме сега, като приемем текст, който е достатъчно гъвкав, за да вземем предвид всички бъдещи изменения в научните данни”, добави той.

Коментирайки различни стратегии, използвани в държавите членки, Рейндерс каза, че закъсненията биха могли да доведат до фрагментация в Европа с множество евентуално несъвместими национални решения, в резултат на което ще се получат различни документи, които няма да могат да бъдат проверени в другите държави членки.

Европейската комисия се е договорила с националните органи, като по този начин цифровият сертификат се основава на общи политики и стандартни технически изисквания.

В одобрения мандат Европарламентът подкрепя усилията на Комисията да установи хармонизиран набор от данни с държавите членки чрез мрежата за електронно здравеопазване, която има за цел да осигури оперативна съвместимост и спазване на защитата на данните.

Опасения за защитата на данните

“Данните, които се включват в сертификата, трябва да бъдат абсолютният минимум, необходим за постигане на ефектите”, подчерта евродепутатът Агилар, добавяйки, че данните не могат да се събират от централната европейска база данни.

Вместо това Парламентът би предпочел данните да се събират само от здравните органи, които издават сертификата.

Европейският съвет се стреми да въведе нови аспекти относно използването на събраните лични данни, добавяйки в мандата си за преговори, че данните могат да бъдат обработвани и за други цели, споменавайки и периоди на съхранение.

Но както Европарламентът, така и Комисията са против.

“Данните не могат да се използват за други цели, освен за гарантиране на свободното движение. Те не могат да бъдат използвани от държавите членки, за да позволят на гражданите си да отидат на театър, ресторант или на други обществени пространства”, посочи Агилар.

Колко ще струва

Евродепутатите подчертаха също, че тестовете не трябва да бъдат прекалено скъпи, като много членове на ЕП призовават за напълно безплатно тестване. Но убеждаването на държавите членки да покрият цената на тестовете, ще бъде трудна битка за Европейския парламент.

Рейндерс потвърди, че проблемите, свързани с възстановяването на медицински разходи, като тестове за COVID-19, попадат в рамките на националната компетентност на държавите членки.