Европарламентът иска още 39 млрд. евро и ще приеме бюджета

Европейският парламент предлага компромис за приемане на бюджета. [стопкадър]

Европарламентът направи “конкретно и реалистично предложение“ за незабавно увеличаване на ключовите програмни пакети в дългосрочния бюджет на ЕС с 39 млрд. евро.

Изявлението е в отговор на невярна информация, че Европейският парламент иска още 90 млрд. евро. Йохан ван Овертвелдт, председател на комисията по бюджети, реагира на изкривената информация, разпространена от председателството на Съвета.

“Тази сряда сутринта прочетохме в медиите погрешно представяне на компромисното предложение на ЕП. Парламентът беше прозрачен през цялото време: в публични резолюции, изявления за пресата и отворени писма. Нашите конструктивни данни или не са прочетени, или умишлено са представени погрешно“, обясни Ван Овертвелдт.

Истинското предложение на Парламента е за още 39 милиарда, които ще отидат за увеличаване на водещите програми: Зелена сделка, подкрепа за цифровия преход, подсилване на здравните системи и изграждане на обща мрежа, подкрепа на младежта и научните изследвания, справяне с миграцията, сигурността и външните предизвикателства, както и защитата на европейските ценности. Това ще бъде само минимална (2%) промяна на пакета от 1,8 трилиона, но за гражданите ще има огромна разлика.

Договорената от държавните и правителствените ръководители финансова рамка за периода 2021-2027 година възлиза на 1,8 трилиона евро. Сериозна корекция на тази сума обаче би означавала нова среща на лидерите по темата. Най-големият пробив, който евродепутатите могат да постигнат, е релокация на част от средствата и преначертаване на приоритетите, т.е. промените биха могли да бъдат минимални.

Евродепутатите предлагат общия таван на дългосрочния бюджет за 7 години да бъде равен на периода 2014-2020 г. (1 083 милиарда евро). От тази сметка се изключва фонда за възстановяване.

“Това е огромна стъпка назад от първоначалната ни позиция, направена в дух на компромис за постигане на споразумение. От страна на Съвета обаче все още няма такъв знак за готовност“, коментираха евродепутати.

“Компрометирането на парламента винаги е много привлекателна история, но очевидно не помага на нашето сътрудничество“, каза Ван Овертвелдт.

“Вярваме, че Съветът изпълни обещанието на лидерите за 390 милиарда стимули в безвъзмездни средства. Необходима е спешна подкрепа за гражданите и бизнеса и Съветът трябва да освети старта на процеса на ратификация“, допълни той.

Парламентът и Съветът спорят, а в същото време Полша заплаши да използва правото си на вето върху бюджета на ЕС и фонда за възстановяване от коронавируса. Повод са критиките на Брюксел за демократичните стандарти в страната.

“Ще има вето. Ако заплахите и изнудването бъдат запазени, тогава ние ще защитим твърдо жизнените интереси на Полша”, каза вицепремиерът Ярослав Качински.

Конфликтът не е само между институциите или Комисията и отделни държави, той е на всички нива. Този факт няма да помогне многогодишната финансова рамка да бъде приета до края на годината.

Не случайно само преди седмица Европарламентът посочи в своя резолюция: “ЕС не разполага с необходимите инструменти, за да се справи с подобна безпрецедентна и ескалираща криза на неговите основополагащи ценности“.