ЕП обмисля авиокомпаниите да дават ваучери вместо да връщат пари

Рубриката “Столиците” ви представя последните новини от цяла Европа чрез медийната мрежа на EURACTIV.

ЕВРОПЕЙСКИТЕ ИНСТИТУЦИИ

Евродепутатите обмислят да задължат авиокомпаниите да предоставят ваучери, вместо да възстановяват суми за неизпълнени пътувания, както е сега. Членовете на Европейския парламент все по-често изразяват подкрепата си към авиационната индустрия, която вече се поддържа от редица държави от ЕС. Идеята е да се въведе обезщетяване на пътниците под формата на ваучери за пътуване, вместо директното възстановяване на парите им, което би спестило значителен финансов ресурс за бизнеса. Подкрепата на евродепутатите може да принуди ЕК да промени правилата, което тя до момента отказваше. Прочетете повече от Сам Морган.

///

Решението на Германия да се възползва максимално от облекчените правила на ЕС за държавната помощ може да бъде своеобразен двигател за Европа, заяви еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестегер.. Необходим е обаче силен фонд за възстановяване, за да се избегнат нарушения на вътрешния пазар, заяви пред евродепутати еврокомисарят в понеделник (4 май). Предава Беатрис Риос.

 

В днешните новини от Столиците:

СОФИЯ. България вероятно ще наложи вето на започването на преговорите за присъединяване на Скопие към ЕС заради липсата на напредък в работата на двустранната историческа комисия, чиято задача е да дефинира общата история на двете страни.

“Ако до месец юни не заработи смесената историческа комисия и властите в Скопие продължат с фалшификациите на историята, България няма да даде съгласие за започване на предприсъединителните преговори със Северна Македония.” Това коментира евродепутатът Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП) пред EURACTIV България, уточнявайки, че това е негово виждане, а не официална позиция на правителството.

Прочетете цялата статия на Красен Николов: България вече открито заплашва Скопие с вето на преговорите за членство в ЕС

///

БЕРЛИН

Според противоречиво проучване случаите на заразени с коронавирус в Германия са 1.8 милиона. Според дългоочаквано проучване, публикувано вчера, в Германия има 1.8 милиона случая на заразени с COVID-19, което е десет пъти повече, отколкото предполагат официалните данни. Какво обаче твърдят други експерти? Прочетете повече от Сара Лоутън от EURACTIV Германия.

///

ПАРИЖ

Без помощ за “Амазон”. Френското правителство отхвърли искането за предоставяне на частична помощ за безработица от офиса на американския гигант “Амазон” в страната. Това се случва, след като френският съд принуди онлайн търговеца да намали дейността си, след като профсъюзите заявиха, че безопасността на служителите в условията на пандемия не е гарантирана. EURACTIV Франция проучва защо искането на Амазон не беше успешно.

>> Прочетете също: EU-Mexico trade deal prompts French farming backlash

///

БРЮКСЕЛ

Проследяването на контактите на заразените навлиза в пилотната си фаза. Съветът за национална сигурност на Белгия ще се срещне отново в сряда сутринта, за да обсъди следващата фаза на стратегията за излизане от кризата. Всички магазини ще могат да отворят врати от понеделник (11 май). Междувременно, микробиологът Еманюел Андре, който е един от експертите в група за излизане от кризата, призова гражданите да следят с кого са били в близък контакт. Прочетете повече от Александра Брзозовски.

///

ХАГА

Възпоменателна церемони. На 4 май в 20 часа Нидерландия отбелязва загиналите свои войници и граждани от началото на Втората световна война, включително участниците в мироопазващи мисии през последните 75 години. Въпреки че гражданите трябваше да останат у дома, сирената традиционно постави началото на двуминутното мълчаливо възпоминание в цялата страна. Прочетете повече от Давин Янсен от EURACTIV.

///

ВИЕНА

Доброволно използване на мобилното приложение за проследяване? Туристите могат да бъдат принудени да инсталират австрийското мобилно приложение за проследяване “Стоп корона”, разработено от Червения кръст, ако искат да влязат в страната. Това заяви Антонела Мей Похтлер, близък съветник на канцлера Себастиан Курц (Австрийска народна партия) пред Financial Times в понеделник. Изявлението идва въпреки уверенията на правителството, че използването на приложението ще остане доброволно. Часове по-късно здравното министерство отрече, че подобна идея някога е била обсъждана и отново подчерта, че използването на приложението ще е доброволно. (Филип Грюл | EURACTIV.de)

///

ХЕЛЗИНКИ

Членство в НАТО? Решението за евентуално членство в НАТО е суверенно решение на Финландия, но то би имало отрицателни последици за двустранните отношения с Русия. Това сочи проучване, поръчано от предходното финландско правителство. Прочетете повече от Пекка Вантинен от EURACTIV.

///

ЮЖНА ЕВРОПА

РИМ

Баланс между половете срещу COVID-19. Италианският премиер Джузепе Конте се вслуша в призивите за установяване на равновесие между половете в кризисната група за борба с коронавируса. Преди това само 4 от 17-те експерти, поканени да се присъединят към научната комисия, бяха жени. Това подтикна 16 сенатори жени да отправят критики към изпълнителната власт в статия във вестник Corriere della Sera.

Междувременно продажбите на коли спаднаха с 97,55% през март в сравнение със същия период през 2019 г., съобщи италианското министерство на транспорта. През първите четири месеца на годината новите регистрации на автомобили са едва 351 611 – спад от 50.69% в сравнение със същия период на предходната година. (Джерардо Фортуна | EURACTIV.com)

///

МАДРИД

Възрастните хора имат определено време за пазаруване. Като част от разхлабването на мерките на правителството, малките бизнеси и фризьорски салони под 400 квадратни метра получиха разрешение да отворят врати в понеделник.

Магазините трябва да се придържат стриктно към политиката “един клиент за всеки служител”, а клиентите трябва да си запазват предварителен час по телефона или по имейл. Хората над 70-годишна възраст ще имат собствен времеви интервал, в който да посещават подобни места. Той ще съвпада с времето, определено за ежедневни разходки. (EFE)

///

АТИНА

Двустранни споразумения. Гръцкото правителство работи по редица мерки за подкрепа на туристическия сектор на Гърция и за спасяването на летния сезон. Атина проучва възможността за междудържавни споразумения със страни, които демонстрират добри резултати в контрола на пандемията като Израел, Кипър и Австрия. Споразуменията ще се фокусират върху начина, по който гражданите на тези страни ще пътуват до Гърция, пише вестник Катимерини.

Двустранните споразумения са алтернатива на общоевропейското споразумение, което според Атина е за предпочитане, но е под въпрос и във всеки случай би отнело много време. Премиерът Кириакос Мицотакис подчерта пред CNN, че летният сезон в Гърция ще започне в най-добрия случай на 1 юли. (Сарантис Михалопулос)

///

ВИШЕГРАДСКА ГРУПА

ВАРШАВА

Втори етап. В понеделник Полша навлезе във втория етап на разхлабване на ограниченията, който включва отварянето на търговските центрове и хотелите. Частично отварят културните институции като библиотеки, музеи и художествени галерии. От сряда (6 май) врати ще отворят яслите и детските градини, въпреки че много общини са против това решение.

Междувременно остава неясно дали ще бъдат проведени президентските избори, насрочени за 10 май. (Лукаш Гадзала | EURACTIV.pl)

///

ПРАГА

Отмяна на забрани. От 11 май чешкото правителство реши да отмени забраната върху международните пътувания с автобус и влак. От следващата седмица властите ще позволят на сезонните здравни и социални работници от трети страни да влизат в страната при представяне на отрицателен тест за вируса.

Междувременно две авиокомпании ще започнат да извършват полети от летище Прага до Амстердам и Дюселдорф. “Днес KLM възобнови дейността си по маршрута Прага-Амстердам. В началото полетите ще се извършват веднъж дневно”, потвърдиха от летището вчера. Eurowings също ще възобнови полетите си по директния маршрут от Прага до Дюселдорф. (Анета Захова | EURACTIV.cz)

///

БУДАПЕЩА

Орбан обвинява ЕНП, че разпространява фалшиви новини. Унгарският премиер Виктор Орбан изпрати писмо до председателите на групата на Европейската народна партия (ЕНП). В него той обвинява както своите политически противници, така и съюзниците си в разпространението на фалшиви новини във връзка с унгарския закон за коронавируса. Законът даде възможност на правителството да управлява чрез укази за неопределено време. Прочетете повече от Владислав Максимов.

///

БРАТИСЛАВА

Два етапа на разхлабване на мерките ще започнат едновременно. Словакия ще обедини два от етапите за разхлабване на мерките заради добрите здравни показатели, съобщи в понеделник премиерът Игор Матович. Зузана Габрижова предава от Братислава.

///

НОВИНИ ОТ БАЛКАНИТЕ

БУКУРЕЩ

Румъния няма да удължи извънредното си положение, което трябва да приключи на 14 май, а ще го замени с предупреждение. Въпреки че промяната ще позволи леко намаляване на ограниченията, хората все още няма да могат да пътуват в групи по-големи от трима души, заяви президентът Клаус Йоханис.

Козметичните салони, музеите и стоматологичните кабинети ще могат да отворят врати отново на 15 май. Посетителите им ще трябва да носят маски. Спортните съоръжения ще бъдат отворени само за професионалисти, а разрешени ще са само индивидуалните физически дейности. (EURACTIV.ro)

///

ЛЮБЛЯНА

Опозицията внася вот на недоверие към министъра на икономиката. В понеделник четири опозиционни партии, “Листа на Марян Шарец”, Социалдемократическата партия, “Левица” и Партията на Аленка Братушек внесоха вот на недоверие срещу министъра на икономиката Здравко Почивалшек. Опозицията обвинява министъра в непрозрачна доставка на лични предпазни средства. Прочетете повече от Зоран Радосавлевич.

///

ЗАГРЕБ

Възобновяване на туризма. От 11 май хотелите и къмпингите в западния хърватски регион Истрия (най-близкия до италианската граница) ще могат да отворят. Различни видове услуги ще бъдат въвеждани постепенно в зависимост от това кога ще бъде отворена държавната граница и какви са изискванията на пазара. Решението беше взето на конферентен разговор на комисията по туризъм на 4 май.

///

Председателят на парламента Гордан Яндрукович е получил смъртна заплаха, за която е съобщено в полицията. От офиса му заявиха, че заплахата е свързана с обидите на лидера на Социалдемократическата партия Давор Бернардич, насочени към Яндрукович в неделя 3 май). Прочетете повече от Карла Юничич от EURACTIV Хърватия.

///

БЕЛГРАД

Парламентарните избори ще са на 21 юни. Сръбският президент Александър Вучич заяви в понеделник, че парламентарните избори ще се проведат на 21 юни. Първоначално изборите бяха насрочени за 26 април, но бяха отложени заради вируса.

///

Епидемиологът Предраг Кон заяви вчера (4 май), че въпреки премахването на ограниченията, наложени от извънредното положение, влизащите в страната ще трябва да бъдат подложени на 14-дневна карантина. “Ще се обсъди въпроса за пътуващите по работа. Най-вероятно, за да не се налага да бъдат изолирани, те ще трябва да докажат здравословното си състояние с отрицателен тест за коронавирус, направен преди по-малко от 72 часа”. Кон посочи, че не очаква масово пътуване към Сърбия, докато мерките и движението на гражданите не бъдат договорени на международно ниво. (EURACTIV.rs  betabriefing.com)

***