Европарламентът праща спешна мисия в България след US санкциите за корупция

Мисията на ЕП в София ще е през есента. [стопкадър]

Мониторинговата група към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (комисията ЛИБЕ) в Европейския парламент ще изпрати своя мисия в България, съобщи БНР, като цитира Европарламента.

Решението е взето в четвъртък, 3 юни, на заседание при закрити врата на групата и ще бъде потвърдено с писмена процедура в петък.

Очаква се евродепутатите да дойдат в София през септември или октомври.

Изпращането на мисия е одобрено от представители на трите най-големи парламентарни групи – Европейската народна партия, Прогресивния алианс на социалистите и демократите и “Обнови Европа”.

Предложението за визитата е на Елена Йончева, която е единственият български евродепутат в подгрупата. То бе направено още през февруари, като идеята на мисията е да проучи ситуацията с корупцията и върховенството на закона в страната.

Досега то бе висящо, но след като САЩ обявиха санкциите си за корупция срещу шестима българи, сред които Васил Божков и Делян Пеевски, групата се е събрала на специално заседание и е взела решение за посещението.

В последните месеци подкомисията два пъти опита да изслуша българския премиер Бойко Борисов, както и главния прокурор Иван Гешев. И двата пъти обаче удари на камък, а пред евродепутатите отговаряха заместници на Борисов и Гешев. И двата пъти отговорите им явно не задоволиха евродепутатите, защото те пратиха допълнителни писмени въпроси до българските власт.

В началото на миналия октомври Европейският парламент излезе с всеобхватна резолюция за отстъплението от върховенството на закона в България. Позицията бе базирана именно върху проект, изработен от комисията ЛИБЕ.