Европарламентът призова за равен достъп до ваксина за COVID-19

[EPA-EFE/SEEGER]

Спекулациите с цените и измамите с потребителите трябва да спрат и всички трябва да получат равен достъп до бъдещата ваксина. Това призова комисията по вътрешен пазар в Европейския парламент.

“Всички инструменти на вътрешния пазар на ЕС трябва да бъдат задействани срещу кризата с COVID-19“, се казва в позицията на евродепутатите.

Те допълват, че за да се предотврати недостигът на стоки от първа необходимост, Европейската комисия трябва да следи внимателно всички ограничения, наложени от държавите членки по отношение на свободното движение на стоки на вътрешния пазар и да гарантира, че правилата на ЕС се спазват.

Равен достъп до бъдеща ваксина

“Необходимо е да се засили законодателството по процедурите за възлагане на съвместни обществени поръчки, за да може да бъдат използвани за закупуване на ваксина, след като тя стане налична, както и да се избегнат спекулациите с цената й и да се осигури равен достъп в рамките Европейския съюз“, допълва комисията.

Преди седмица председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен изрази надежда, че Европа ще разполага с ефективна ваксина преди края на тази година. Засега най-близо до откриването й е германската компания “Кюрвак“, която получи 80 млн. евро подкрепа от Брюксел.

Евродепутатите също така призовават страните от ЕС да координират използването на иновативни технологии, като 3D принтиране.

ЕК трябва редовно да информира Европейския парламент за това как се развива ситуацията на вътрешния пазар, за да се гарантира, че парламентът има демократичен контрол върху процеса.

По-рано през през деня пресслужбата на Европейския парламент обяви, че ЕС ще купи медицинско оборудване, тестове и маски за болници на обща стойност от 50 милиона евро.

ЕП призова институциите на съюза да гарантират равен достъп до бъдещата ваксина срещу COVID -19 за всички страни-членки

Европейската комисия вече създаде схема за снабдяване с медицинско оборудване, така че необходимите доставки за справянето с COVID-19 да стигнат бързо до държавите членки, които са изправени пред недостиг на оборудване. Това оборудване е необходимо за лечението на заразени пациенти, защита на здравните работници и забавяне на разпространението на вируса.

Държавите членки също се обединяват в рамките на споразумението за съвместно възлагане на обществени поръчки за закупуване на лични предпазни средства, дихателна апаратура и предмети, необходими за тестване за коронавируса. “Работейки заедно по този начин, те придобиват по-силна позиция на световния пазар”, коментира пресслужбата на Европейския парламент.