Европарламентът притиска Комисията да блокира плана за възстановяване на Полша

[EPA-EFE / OLIVIER HOSLET]

През октомври председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен очерта компромис за деескалация на кризата с върховенството на закона с Полша и отключване на до 36 милиарда евро финансиране за възстановяване.

Европейският парламент обаче е на различно мнение. EURACTIV видя писмо, подписано от всички политически групи в Европейския парламент, с изключение на Групата на европейските консерватори и реформисти (ECR) – към която принадлежи управляващата полска партия Право и справедливост (PiS ). В него председателят на Комисията е призована да се въздържа от одобряването на полския план за възстановяване.

„Правителство, което отрича примата на правото на ЕС и нарушава принципите на върховенството на закона, не може да се счита за надеждно за изпълнение на ангажиментите и задълженията по нашите правни инструменти – това включва съответните критерии за оценка на националните планове за възстановяване и устойчивост“, пишат евродепутатите на фон дер Лайен.

„Планът за възстановяване изисква органите, натоварени с контрол и надзор, да имат законови правомощия и административен капацитет, за да изпълняват задачите си“, се казва в писмото.

Според подписалите се, това не се отнася за Полша, защото, според евродепутатите, полските съдилища не са независими.

„Полските съдилища демонстрираха, че не могат да осигурят правото на справедлив процес от независим и безпристрастен съд по закон, както е признато и от Съда на Европейския съюз и Европейския съд по правата на човека“, пишат те.

Фон дер Лайен каза, че това, което Полша трябва да изпълни, за да получи достъп до финансиране за възстановяване, е да може да проектира исканията от върха на ЕС. Премахването на Дисциплинарната камара би означавало компромис от страна на Полша, която по този начин ще отговари на едно от трите искания на Европейската комисия.

Междувременно най-висшият съд на ЕС наложи дневна глоба от 1 милион евро на Варшава за неизпълнение заповедта му от лятото.

„Ангажимент под формата на залагане на основни етапи и цели не би бил достатъчен, за да даде възможност за одобрение, особено в светлината на временните мерки, взети от Съда на ЕС“, подчертават евродепутатите.

„Нашето искане не трябва да се разглежда като наказание срещу народа на Полша, а като средство за подкрепа на възстановяването на върховенството на закона в страната с оглед на неговото продължаващо влошаване“, заключават те.