Европарламентът ускори процеса на въвеждане на ваксинационните сертификати

Сертификатът предоставя доказателство, че гражданите са били ваксинирани, имат отрицателен резултат от тест за COVID или са се възстановили от болестта, което им позволява да пътуват свободно в рамките на ЕС. [EP/LE LARDIC]

Евродепутатите ускориха процеса на въвеждане на ваксинационни сертификати, които да могат да влязат в употреба до лятото, въпреки че все още предстои решаването на редица технически проблеми.

В четвъртък (25 март) Европейският парламент одобри спешна процедура за ускоряване на одобрението на Цифровия зелен сертификат. Чрез него Европейската комисия цели да облекчи ограниченията върху свободата на придвижване през летния сезон.

Сертификатът предоставя доказателство, че гражданите са били ваксинирани, имат отрицателен резултат от тест за COVID или са се възстановили от болестта, което им позволява да пътуват свободно в рамките на ЕС.

Евродепутатите решиха да задействат клаузата в процедурния правилник на Европейския парламент, която позволява по-бърз парламентарен контрол на предложението на Комисията, тъй като графикът за одобрение на регламента е ограничен.

Целта е системата за сертифициране да заработи преди началото на лятото.

Преди гласуването в пленарната зала в четвъртък, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изпрати писмо до председателя на Парламента Давид Сасоли, в което призова евродепутатите да работят бързо за приемане на предложението и да започнат незабавно междуинституционалните преговори.

Някои евродепутати не оцениха намесата от страна на Комисията.

Според нидерландския либерален евродепутат Софи инт’ Велд, фон дер Лайен налага на Европейския парламент фалшив избор между свобода и демокрация.

“Всеки път, когато става въпрос за арбитраж между сигурността и свободата, трябва да има демократичен обществен дебат. Започването на спешна процедура е колосална грешка”, каза белгийският евродепутат Филип Ламберт пред депутатите.

Пленарното заседание обаче одобри ускорената процедура с 468 гласа “за”, 203 “против” и 16 “въздържали се”, целяща да се даде мандат за започване на преговорите с министрите на следващата пленарна сесия, насрочена между 26-29 април.

 

Португалското председателство на ЕС посочи, че ще направи всичко, за да може здравните сертификати да бъдат въведени до юни, което е особено важно за страните, които разчитат силно на туризма, за да спасят летния си сезон като Испания и Гърция.

Дипломатически източник коментира, че има голям шанс процедурата да бъде приключена, при условие че Европейският парламент постигне консенсус преди май, така че преговорите със Съвета на ЕС да приключат до първата половина на юни.

Според друг източник, в Съвета на ЕС има широк консенсус относно нуждата от сертификатите, въпреки че дискусиите ще продължат и през следващите месеци.

Притесненията са най-вече относно техническите аспекти, тъй като се изисква разработването на национални цифрови системи, както и оперативна съвместимост на механизма.

“Основното предизвикателство е създаването на тази цифрова инфраструктура в рамките на месец или два”, каза източникът.

Друг дипломатически източник коментира пред EURACTIV, че оперативната съвместимост на проекта е трудна задача, тъй като страните от ЕС имат различна инфраструктура.