Европа започна тестове на четири терапии срещу коронавируса

Служители работят по производствената линия на хлорохин фосфат, възобновена след 15-годишно прекъсване, във фармацевтична компания в град Нантонг, провинция Дзянсу, Китай, 27 февруари 2020 г. [XU CONGJUN/EPA/EFE]

Седем страни от ЕС започнаха клинични изпитания на четири експериментални терапии на болни от COVID-19. В тях ще бъдат включени общо 3200 пациенти, съобщи в неделя (22 март) френското министерство на здравеопазването.

Тестовете засягат следните съществуващи препарати, които досега са се използвали за лечение на други вирусни заболявания – Ремдезивир, Лопинавир в комбинация с Ритонавир, както и лекарството хидроксихлорохин във вариант с или без прилагане на бета интерферон.

“Предвижда се да бъдат включени 3200 европейски пациенти, включително в Белгия, Холандия, Люксембург, Обединеното кралство, Германия и Испания. Може да има пациенти и от други страни, включително поне 800 души във Франция, които са хоспитализирани с инфекция, предизвикана от Covid-19”, уточнява Френският институт за медицински изследвания.

“В проучванията са включени пациенти, които се лекуват в болнична среда под строг надзор и които се третират с тези молекули, за да се тества тяхната ефективност на вируса и на клиничния курс”, каза професор Жером Саломон, който е генерален директор на здравеопазването (DGS) във Франция.

Много е важно това да бъде направено бързо и при спазването на тези условия, добави той. Инициативата носи името Discovery и включва хидроксихлорохин, потвърди той.

Хидроксихлорохин и хлорохин са различни неща

Хлорохинът се различава от хидроксихлорохина. Първият е антималариен препарат, продаван под името Nivaquine, а вторият се използва във Франция при лечение на ставни заболявания с възпалителен произход, като ревматоиден артрит,  лупус или предотвратяване на луцити.

Хидроксихлорохинът, продаван от френската лаборатория Sanofi под името Plaquenil, се произвежда във фабриката на Sanofi в Хихон, Испания, според френската публична база данни за лекарства.

Друго изследване под егидата на Световната здравна организация

От появата на новия коронавирус в Китай, професор Дидие Раул, директор на университетско-болничния институт Méditerranée Infection в Марсилия, защитава употребата на хлорохин срещу болестта. Това предизвика безпокойство сред много други специалисти, които смятат, че изпитванията, които той е провел върху 24 пациенти, не отговарят на всички необходими критерии.

Преди дни Sanofi посочи, след резултатите от проучването на Раул, че планира да предостави на държавата безплатно няколко милиона дози хлорохин. Това количество би позволило лечението на 300 000 пациенти с Covid-19.

Пациентите свидетелстват

В Белгия такова лечение вече се практикува в някои болници. Известен брой пациенти свидетелстват за ползите от хлорохин, но но се притесняват, че лечението им не може да продължи, след като са изписани. В Белгия лекарството носи името Plaquenil и доскоро се продаваше в аптеките срещу рецепта.

“Зет ми беше лекуван в болница от Covid-19 с Plaquenil, с успех. Състоянието му се развива добре, той е изпратен вкъщи с предписание да продължи лечението. Всички фармацевти обаче ни казват, че имат получени инструкции да не продават Plaquenil повече, защото той е резервиран за болниците”, белгийски медии цитират гражданин, притеснен, че лечението на зет му ще бъде прекъснато.

Френският премиер Едуар Филип заяви в понеделник, че антималарийното лекарство хлорохин няма да бъде пуснато на пазара за масово използване срещу коронавирус, докато не бъдат направени повече тестове.