Европа има враг не само в Москва, но и в Париж

[EURACTIV/Sarantis Michalopoulos]

Политици от Испания, Германия и Италия направиха категорични изявления срещу крайнодясната Марин Льо Пен след обявяването на резултатите от първия тур на президентските избори във Франция. Те предупреждават, че вторият тур след две седмици ще бъде гласуване за Европа или за протежето на Владимир Путин в блока.

От крайнодесните колеги на Льо Пен в Европа коментира само италианецът Матео Салвини, докато в Будапеща унгарският премиер Виктор Орбан досега не се е изказал.

С 97% от гласовете, преброени в първия тур, прогнозите рано в понеделник показаха, че Еманюел Макрон е получил 27,4% от гласовете, а Льо Пен – 24%.

Вторият тур на изборите ще се проведе на 24 април.

Испанският премиер Педро Санчес предупреди, че врагът на Европа „не е само в Москва, но и в Париж и участва на френските избори. Той е в Мадрид – крайнодясната партия „Вокс“, и е във всички крайнодесни политически проекти, които подкопават основите на съвместното съществуване.“

В Германия изборите не получиха голямо медийно внимание. Докато основният новинарски канал Phoenix TV отразяваше изборите в ранните етапи, по-късно премина към показване на документален филм, който нямаше нищо общо с темата.

„Можеше да има малко повече за изборите във Франция по телевизията на живо“, коментира германският евродепутат Даниел Фройнд в Туитър.

Германските министри се въздържаха да коментират резултата, но няколко депутати направиха яростни изявления срещу френския крайнодесен кандидат. 

„Сега се съберете всички зад Еманюел Макрон! Той или падането на обединена Европа. Звучи жалко. Но е така“, написа в Туитър Михаел Рот, който е председател на комисията по външна политика в Бундестага. 

По подобен начин евродепутатът-социалист Удо Булман каза, че Франция отново е на „кръстопът“. „Само чрез обединяване на силите ще бъде възможно да се спре десния радикализъм и антиевропейския национализъм“, написа той в Туитър.

Бившият кандидат за канцлер на консервативния Християн-демократически съюз Армин Лашет коментира: „Вторият тур на изборите ще реши бъдещето на Европа“.

Той добави, че Льо Пен иска да унищожи Европа и победата на Макрон е от решаващо значение.

В Рим лидерът на лявоцентристката Демократическа партия Енрико Лета каза, че „победата на Марин льо Пен би била по-голяма победа за Путин от тази в Украйна“.

„Льо Пен има история с Русия и Путин. Нейната победа ще бъде безпрецедентно политическо земетресение в Европа. Това ще раздроби Европа и ще има огромно въздействие и върху нас“, коментира Лета пред Рай 3 .

Бившият председател на Камарата на депутатите в Италия Лаура Болдрини коментира: „С Льо Пен печелят приятелите на Путин и враговете на Европа. На балотажа всички демократични сили трябва да застанат заедно в подкрепа на Макрон. Но Макрон също трябва да се вслуша в посланието за социалните проблеми, изразено в широкия консенсус с Меленшон“.

Няма реакция от нито една политическа група в Румъния, но дясноцентристкият евродепутат Зигфрид Муресан каза: „който гласува за Марин льо Пен, гласува за Владимир Путин“.

В Гърция единствената реакция дойде от опозиционния евродепутат от „Сириза“ Димитрис Пападимулис, който подчерта високия резултат на Жан-Люк Меленшон.

Партията „Непокорна Франция (La France Insoumise) на Меленшон и „Сириза“ принадлежат към лявата политическа група на Европа.

„Ако беше обединена, левицата можеше да стигне до балотаж. С Макрон, който се измести още повече вдясно, сме много разделени. Но за втория тур срещу крайнодясната Льо Пен няма равни разстояния“, каза гръцкият евродепутат и заместник-председател на Европейския парламент.

Салвини празнува

Междувременно лидерът на крайнодясната „Северна лига“ Матео Салвини досега е единственият политик от ЕС, който открито подкрепи Льо Пен след изборните резултати.

„Браво Марин, радваме се за успеха ти и се гордеем с твоята работа, с смелост,  идеи и приятелство“, каза Салвини.

Салвини и Льо Пен работят върху създаването на ново крайно дясно движение в  Европа, а изборно поражение за Льо Пен можеше потенциално да спре плановете им.

Миналия февруари Салвини каза: „Разчитаме на вас. Всички италианци разчитат на вас, защото заедно можем да променим Европа”.

EURACTIV съобщава, че Салвини вероятно ще замине за Париж, за да застане до приятелката си Льо Пен на балотажа.

„Изключително тежки“ две седмици

Анализаторите очакват, че следващите две седмици ще бъдат решаващи, като се има предвид, че политическата атмосфера в Париж ще ескалира.

„Предстоящите две седмици на кампанията ще бъдат изключително трудни – те ще трябва да компенсират липсата на кампания досега“, коментира пред EURACTIV Тара Варма, анализатор и ръководител на Европейския съвет по външни отношения  EURACTIV.

Варма каза, че ще бъдат представени две програмни платформи с много различни възгледи за европейската и външната политика и последващите последици за европейския суверенитет, членството в НАТО и миграцията.

Френска студентка и поддръжник на Макрон каза пред журналистите от EURACTIV, че „на втория тур привържениците на Жан-Люк Меленшон може да предпочетат да се въздържат“. [Mirko Paradiso | EURACTIV]

Варма посочи, че речта на Макрон се фокусира върху силна Франция в Европа, вярваща в науката и разума, докато от друга страна, Льо Пен се фокусира върху вътрешните приоритети, обещавайки да обедини френското население около „национален проект“ за бъдещето на французите.

Анализаторът смята, че Льо Пен иска да достигне до левите избиратели и ще се опита да предизвика Макрон по тези въпроси, които се оказаха сложни за него, особено по време на протестите на Жълтите жилетки.

Жан-Люк Меленшон призова своите избиратели да „не дават нито един глас на Марин Льо Пен“.

Поддръжници на Макрон обаче казаха пред EURACTIV  в Париж в неделя, че много ще зависи от неговото влияние върху движението Жълтите жилетки, което се очаква да бъде мобилизирано през следващите седмици.

Протест в Париж в събота, 9 април с участието на Жълтите жилетки.  [Mirko Paradiso | EURACTIV]

 Матийо Поле от EURACTIV Франция разговаря с протестиращи „жълти жилетки“ в Париж.