Европа може да се сблъска с нова бежанска криза, предупреди ООН

Недостатъчното финансиране на хуманитарни мисии може да доведе до поредната вълна от сирийски бежанци, бягащи към Европа, предупредиха служители на ООН преди срещата на високо равнище, организирана от ЕС през следващата седмица. EPA-EFE / TOLGA BOZOGLU

Липсата на достатъчно финансиране на хуманитарни мисии може да доведе до поредната вълна от сирийски бежанци, бягащи към Европа, предупредиха служители на ООН преди срещата на донорите, която организира ЕС и ще се проведе тази седмица.

„Ако не успеем да осигурим достатъчно ресурси и програми, то не може да изключим по-нататъшна миграция на населението“, каза Филипо Гранде, върховен комисар на ООН за бежанците, като даде за пример съобщенията за лодки, които наскоро отплаваха от Ливан за Кипър.

„Това е разумна инвестиция“, посочи Ахим Щайнер, администратор на Програмата за развитие на ООН. Той добави че „ако хората останат без препитание, ще потърсят други варианти, за да се спасят“.

Двамата служители на ООН говориха в четвъртък (25 март) преди петата среща „В подкрепа на бъдещето на Сирия и региона“. ООН се надява, че донорската среща на върха в Брюксел на 29 и 30 март ще даде резултати и ще събере общо 10 милиарда долара от страните донори, за да подкрепят милиони сирийски бежанци, избягали в съседни държави.

Официалните представители обаче казват, че се отчита „тенденция към намаляване на грижата за бежанците“, а обещанията на донорите са все по-скромни. ООН се опасява, че срещата на върха за Сирия може да повтори от миналогодишната среща за финансиране на хуманитарна помощ за разкъсания от войната Йемен, който получи само 50% от необходимите пари.

Служители от глобалната организация се оплакаха че не са получили твърди финансови ангажименти от държавите.

Във войната в Сирия загинаха близо 500 000 души от началото на 2011 г. В същото време  почти половината от населението на страната потърси дом другаде. На фона на тази огромна криза ООН и агенциите за хуманитарна помощ се опасяват, че умората на донорите може да продължи да нараства.

„Година след година ситуацията става все по-сложна и по-сериозна“, каза Гранде и добави, че „последиците от намаляващото финансиране могат да бъдат много сериозни за бежанците в региона“.

Срещата ще се съсредоточи върху хуманитарната криза, причинена от сирийската гражданска война, а не върху по-широкия подход на световните лидери.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел заяви, че „няма да има край на санкциите, ситуацията няма да се нормализира, няма да има и подкрепа за възстановяването, докато не започне политически преход“.

Политическите и икономически санкции обаче, които бяха наложени от  ЕС и Съединените щати, изглежда не са допринесли много за разхлабването на властта на сирийския президент Башар Асад, което накара анализаторите да предположат, че е необходимо преосмисляне.

85% от сирийските бежанци, общо 5,6 милиона, в момента се опитват да оцелеят в петте съседни страни, докато още 1 милион са в други страни.

Съседният Ливан, който е в разгара на  вътрешна политическа и икономическа криза, се нуждае особено много от финансова подкрепа, настояха Гранде и Щайнер.

Миналогодишната конференция, домакин на която отново бе Брюксел, донесе обещания на обща стойност 12,4 милиарда евро. ЕС от своя страна е допринесъл с 22 милиарда евро през последните десет години.

Пандемията от коронавируса обаче засегна публичните финанси, което накара редица европейски и северноамерикански държави да намалят бюджетите за развитие и помощ. Двамата служители на ООН изразиха „сериозна загриженост“, че този модел може да се запази и призоваха страните донори да помислят решенията си в средносрочен и дългосрочен план.

„Не можете да изберете да отложите кризите“, каза Щайнер и добави, че международната общност „често е плащала висока цена за това, че не се е намесила навреме“.

„Парите за Ливан ще помогнат за поддържането на страната на повърхността“, добави Гранде. „Ако не го направим, това би било още един гвоздей в ковчега“.

Международните дарители обещаха помощ от 7,7 млрд. долара за преодоляване на продължаващата хуманитарна криза  в Сирия, организирана съвместно от ЕС и ООН на 30 юни.