Европейската комисия предлага постепенно отваряне на границите

Заместник-председателят на Европейската комисия Маргрете Вестегер и еврокомисарят, отговарящ за вътрешния пазар Тиери Бретон дават пресконференция за стратегическите насоки на Европейския пакет за туризъм и транспорт в Европейската комисия в Брюксел, Белгия, 13 май 2020 г. [EPA-EFE / OLIVIER HOSLET]

Европейската комисия изложи в сряда плановете си за постепенно отваряне на границите в опит да възобнови работата на туристически сектор, силно засегнат от пандемията от COVID-10.

“Това няма да е едно нормално лято… но ако всички направим това, което зависи от нас, няма да е нужно да го прекараме у дома”, каза заместник-председателят на Европейската комисия Маргрете Вестегер.

“Днешните насоки могат да бъдат шанс за по-добър сезон за много европейци, чиито поминък зависи от туризма и, разбира се, за тези, които биха искали да пътуват това лято”, добави тя.

Ограниченията за пътуване и свободата на движение, наложени заради борбата с вируса, вече имат пагубно влияние върху европейския туристически сектор, който представлява 10% от БВП и 12% от работните места в блока.

Южните страни, като Гърция, Италия и Испания, най-добрите туристически дестинации в Европа, вече се борят с въздействието на пандемията и с дълговете си.

“Помагаме на европейския туризъм да стъпи на крака, докато в същото време следим за здравето и безопасността на гражданите. Предлагаме общ европейски подход за управление на трудния летен сезон през 2020 г.”, добави комисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон.

Милиони малки и средни предприятия и семейни бизнеси в сферата на ресторантьорството, настаняването, пътническия транспорт и туристическите агенции са изправени пред фалит и загуба на работни места. Те спешно трябва да се върнат на работа, допълни Бретон.

“Нашето послание е, че това лято ще има туристически сезон”, посочи комисарят по икономическите въпроси Паоло Джентилони, “дори и с наложени мерки за сигурност и някои ограничения.”

Тристепенен подход за отваряне на границите

ЕС предлага тристепенен подход, като се започне с настоящата ситуация, при която повечето несъществени презгранични пътувания са забранени. Насоките се основават на принципите на безопасност и недискриминация.

Докато отварянето на вътрешните граници на Шенген остава национална компетентност, Брюксел призовава страните да предприемат координиран подход за сваляне на ограниченията. В началото на кризата държавите затвориха границите с малко или без никакви консултации помежду си.

Миналата седмица комисарят по вътрешните работи Илва Йохансон каза пред Европейския парламент, че Комисията ще отхвърли избирателното отваряне на границите.

“Държавите членки не могат да отворят границите за гражданите на една държава членка, но не и за друга”, посочи тя. Йохансон добави, че гражданството не трябва да решава възможността за влизане и излизане от ЕС.

Според необвързващите препоръки държавите трябва да работят заедно за постепенното премахване на забраните за пътуване, последвани от проверките по границите, като същевременно спазват целеви мерки срещу разпространението на вируса.

В следващата фаза ЕС предвижда отварянето на границите между държави и региони, които са на подобен етап от пандемията и където здравната ситуация се подобрява.

В последната фаза граничният контрол от всякакъв вид, свързан с коронавируса, ще бъде премахнат и пътуванията ще бъдат разрешени в цяла Европа.

Брюксел призовава правителствата да обмислят както здравните, така и икономическите и социалните фактори, когато решават за отварянето на границите.

В една от първите стъпки се предвижда създаването на т. нар. “балтийски балон”, който ще започне да функционира в петък (15 май). Естония, Латвия и Литва се договориха да позволят железопътното, морското и въздушното пътуване между трите държави при условие, че на пътуващите от други държави членки се наложи карантина.

Австрия планира да отвори границата си с Германия на 15 юни. Сред страните членки в целия блок обаче се наблюдава голяма предпазливост.

Защитни маски и социално дистанциране

Вестегер предупреди, че никой не трябва да пътува, ако се чувства болен или има симптоми на вируса. Тя добави, че има четири жизненоважни области, които да позволят безопасното рестартиране на туризма – пътуване, граници, здраве и ваучери.

“Работещите и пътуващите трябва да знаят, че хотелите, ресторантите и плажовете са безопасни”, добави тя.

Според препоръките пътниците трябва да носят маски, докато пътуват в самолети, влакове и автобуси или са на летища и гари.

В самолетите ще могат да пътуват по-малко пътници, което ще позволи поддържането на безопасно разстояние, храненето на борда ще бъде преустановено.

Хотелите и ресторантите ще бъдат помолени да ограничат броя на гостите си, за да могат да се спазват правилата за социално дистанциране.

Различните мобилни приложения за проследяване на контакти на заразени следва да заработят в цяла Европа, за да се следи отблизо развитието на болестта и бързо да се идентифицират огнищата на вируса, каза Вестегер.