Европейската младеж призовава политиците да спрат да търсят изкупителни жертви

Група доброволци в благотворителен дарителски център. [Shutterstock / Halfpoint]

Европейската младеж призова лидерите на Европейския съюз да спрат да ги обвиняват за втората вълна на пандемията. Вместо това политиците да видят реалността, пред която са изправени много млади хора. Те са заплашени да останат без работа, да останат да живеят с родителите си и едновременно с това да бъдат на първа линия в борбата срещу вируса.

“Най-лесно е да търсиш изкупителни жертви. Сега не е моментът да обвиняваме никого за кризата, тъй като всички са засегнати по един или друг начин“, каза Карина Аутенгрубер, председателка на Европейския младежки форум, пред EURACTIV.

“Най-вече политиците трябва да отправят послание. Те трябва да застанат до гражданите и да ги подкрепят “, добави тя.

Тъй като броят на новозаразените с коронавирус нараства в много части на Европа през последните седмици, някои политици обвиниха социалната активност на младите хора за възраждането на пандемията. Така те превърнаха дискусията в конфликт между поколенията.

Полицията разпространи снимки, които показват така наречените “корона партита“. Внушението е как се забавляват младите по време на пандемията без да се придържат към правилата за социално дистанциране. Това създаде негативен образ на младо поколение, което изглежда небрежно към уязвимите възрастови групи в общество.

Някои политици и медии в ЕС по един или друг начин се опитват да прехвърлят вината върху младите.

Консервативният премиер на Гърция Кириакос Мицотаки осъди тяхното поведение.

“Нашите планове бяха провалени от поведението на някои безотговорни хора. Основният фокус на разпространението на вируса бяха младите хора, които купонясваха“, каза Мицотакис пред гръцкия парламент.

Но картината според младежката организация е малко по-сложна.

“Много млади хора все още живеят с родителите си, понякога дори нямат достатъчно пространство. Един от шестима души по време на пандемията спря да работи“, обясни Карина Аутенгрубер и добави, че реалността заради пандемията носи достатъчно главоболия на младите хора.

“Призоваваме лидерите на ЕС да не повтарят грешките от времето на финансовата криза, а да инвестират в устойчиво бъдеще за младите хора, както и в качествени работни места“, добави активистката.

Тя подчерта също така големия брой млади хора, които работят в здравния сектор на първа линия в борбата срещу COVID-19, както и в сектора на търговията на дребно, като супермаркетите, където те са изложени на вируса ежедневно.

“Помагаме на обществото да премине през тази криза“, каза тя и добави, че младите хора също участват в много доброволчески дейности.

Проучванията също не са в полза на аргументите на политиците. Според неотдавнашна анкета на YouGov 83% от младите хора се придържат изцяло или предимно към мерките и препоръките за справяне с пандемията, като само 2% не се придържат към тях.

На политическо ниво реакцията е малко по-нюансирана в различните държави-членки.

Германия е възприела различен подход, като пуска поредица от реклами със забавно съдържание. Видеоклиповете са широко разпространени в социалните медии, като мнозина хвалят чувството за хумор на германското правителство, както и посланието му за социално дистанциране, вместо да пускат снимки от събирания на млади хора, които нарушават правилата. Трябва да се има предвид, че сниманите партита са отделни случаи.

Във Франция правителството призна, че младите хора преживяват трудности и, че не е редно да има привилегии само за възрастните. Но говорителят на правителството Габриел Атал отхвърли възможността младите да се ползват със същите привилегии, подчертавайки, че това би било “неетично”.

Испанските политици избегнаха обвинения, но здравното министерство многократно е предупреждавало младите хора да бъдат внимателни, тъй като те могат да бъдат инфекциозен агент и да излагат на риск възрастните хора.

В наши дни обаче е обичайно да чуем в супермаркета или в заведенията възрастни хора да говорят  за „безотговорната младеж“, която не се придържа към правилата. Тези коментари се чуват най-вече в испанската полиция, където бяха разкрити много нелегални партита.

В Италия правителството никога не е обвинявало публично младите хора за възраждането на случаите на COVID-19. Но като се има предвид, че ограниченията удрят предимно обичайните им дейности, се създава усещане, че по-младите хора са безотговорни и искат само да купонясват.

Във Финландия най-гневните коментари дойдоха от лекари, здравни експерти и местни политици. Особено кметът на Хелзинки Ян Вапаавуори и неговият заместник Насима Размяр обвиниха младите хора и студентите в безотговорно поведение.

В Източна Европа повече се набляга на съвместните усилия.

В Чехия младите хора не бяха обвинени за разрастването на COVID-19. Но бившият здравен министър Роман Примула, който трябваше да подаде оставка, след като наруши собствените си мерки, заяви, че “младото поколение не признава мерките срещу COVID-19 като важни“.

В съседна Словакия медийният дебат е фокусиран върху последиците от наложените ограничителни мерки върху децата, тъй като се опасяват, че ще изостанат  в образованието и социалните си контакти.

В Сърбия всички граждани са призовани да спазват мерките за предотвратяване на разпространението на епидемията. Но социалните медии са наводнени от снимки и видеоклипове, на които се вижда как много белградски клубове нарушават правилата, като са отворени след 23:00. Посетителите на клубовете са, разбира се, предимно по-млади хора.

В Хърватия правителството изпрати смесени послания. Миналата пролет тя обвини сватбите за разрастването на заразата, а през лятото морските нощни клубове. През есента цялата нация беше призована да спазва мерките за безопасност, но няма специални изисквания към младите хора. Привечер много младежи се събират около Националния театър в Загреб, но полицията забранява тези срещи.