Европейските страни търсят решения за учебната година

Гимназиални ученици с маски в час по английски в германския град Дуисбург, 12 август 2020 г. [Sascha Steinbach/EPA/EFE]

Ситуацията с новозаразените от коронавируса в Европа драстично се влоши в края на ваканционния период и големите европейски страни продължават да не са в състояние да отговорят ясно каква точно ще е следващата учебна година.

Дневният брой на новозаразените в големите страни като Франция, Германия и Италия е отново четирицифрено число и плановете на много страни за отваряне на учебните заведения се преразглеждат и коригират.

Световната здравна организация препоръча носенето на маски на децата над 6 години, ако не може да се гарантира санитарна дистанция, а учителите знаят колко е трудно за едно дете да удържи поривите си за движение и да опазва разстояние. Проблем пред повечето европейски страни е да намерят компромис между профсъюзите на преподавателите, интересите на родители и учащи, и здравните власти.

Специално в Италия битката за новата учебна година е в разгара си. Министерството на образованието закупи огромен брой подвижни чинове, но класните стаи не навсякъде са достатъчно просторни, че да осигурят задължителното разстояние. Намаляването на броя на учениците във всеки клас пък е главоболие на само за учебните власти, но и за родителите. Правителството още дискутира как да действа в случай на зараза в някое учебно заведение и каква изолация да налага както и на колко широк кръг лица.

В търсене на допирна точка между всички заинтересовани страни стартът на учебната година продължава да бъде изпитание за европейските правителства.

За разлика от Италия, която от началото на карантината през март досега не е върнала учениците в клас, няколко европейски страни поеха риска още през месец май.

Франция, Белгия, Холандия, Португалия, Великобритания, Полша, Финландия и Гърция са страните, които дадоха възможност на учещите да се завърнат в клас през май и юни, но отчетеното присъствие беше на половина.

В края на карантината през май, Франция върна поетапно обучението, но само малко след това броят на заразените се увеличи и доста училища отново затвориха. За да се избегне разпалването на огнища на зараза, само за седмица затвориха 70 учебни заведения.

Експериментът обаче продължи, като класовете бяха разделени на групи с намалени часове, социално разстояние от един метър между бюрата. Сега, когато ситуацията с епидемията отвъд Алпите е особено тревожна, датата за старт на учебната година, 1 септември, изглежда несигурна, въпреки, че правителството не се отклонява от предварителния план. Правилата предвиждат маски за всички над 11 години, дезинфекциращ гел в институциите, минимално разстояние от метър, всекидневно наблюдение на телесната температура от семейството. В случай на нови инфекции, ще се решава дали да се продължи изолацията, или ще се стига до затваряне на училището.

От 10 август някои германски провинции постепенно отвориха училищата, но на малки стъпки. Повторното отваряне в Германия се съпровожда с дебати за носенето на маски. Всяка област ще има право на решение по въпроса, и следователно в различните региони на страната правилата ще са различни. Сигурното е, че в случай на увеличаване на броя на заразените, училищата няма да се затворят напълно: поне 4 или 5 часа седмично ще бъдат гарантирани за посещение. Занятията ще бъдат организирани в групи, в класната стая винаги ще има дезинфекциращ гел.  В рамките на  група, се спазва еднометрова дистанция, а в случай на положителен тест в групата, ще бъде достатъчно да се изолират членовете или групата, за да бъде по-лесно да се прекъсне веригата на разпространение на Covid-19.

В Испания, както в Италия, връщането към присъствено обучение остава с неизвестни, но тези две страни дадоха най-много жертви.

Училищата там трябва да отворят през септември със задължително носене на предпазни маски, спазване на разстояние и измерване на температурата. Автономните региони са съставили три различни плана за три различни сценария: без инфекции, епидемичен контрол и коронавирусна криза. Нарастването на новите случаи накара някои региони, като Каталония и Галисия, да гарантират, че не всички уроци ще бъдат преподавани в класните стаи. На 27 август правителството окончателно ще реши каква ще е процедурата.

През учебната година 2019-2020 никой не беше готов за предизвикателствата. Дали през учебната 2020-2021 европейските страни ще се справят с тях? Още е рано да се каже.