“Европейският закон Магнитски” ще действа за целия свят

Заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович по време на видеопресконференция в Европейската комисия в Брюксел, Белгия, 19 октомври. [EPA-EFE / KENZO TRIBOUILLARD]

Европейската комисия предложи в понеделник законопроект за налагане на забрана за пътуване и замразяване на активи за нарушаване на правата на човека в световен мащаб. Тази мярка е известна като “Европейският закон Магнитски“.

Планът на Еврокомисията, който трябва да установи глобален режим на санкции заради правата на човека, ще замени съществуващите регионални режими на санкции с единна система.

Това би позволило на ЕС “накаже“ отговорните за сериозни нарушения на човешките права, независимо къде се случват. Очаква се режимът да се състои от мерки като замразяване на активи и забрани за пътуване.

“По този начин за първи път Еврокомисията ще има възможност за упражняване на надзор върху прилагането на забраните за пътуване“, заяви заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович при представянето на законопроекта.

Предложението е в отговор на политическото споразумение, постигнато от министрите на външните работи на ЕС през декември 2019 г. за постигане на напредък по отношение на създаването на санкционен режим. Новият предложен режим обаче няма да замени съществуващите ограничения, които са наложили държавите-членки.

Германското председателство на ЕС обяви, че се надява страните членки да го одобрят до края на тази година и евентуално да влезе в сила до януари.

Името на руснака Магнитски в предложението за санкции на ЕС обаче е спорна точка, тъй като е трън в очите на някои държави, включително Гърция, Кипър и Италия, както и Унгария, чиито правителства са в тесни връзки с Русия. Руския адвокат Сергей Магнитски уличи висши руски чиновници в данъчна измама за 230 милиона долара. Той бе арестуван и почина в затвора през 2009 г. при неизяснени обстоятелства. Смята се, че е бил изтезаван.

По време на първото си обръщение към Европейския парламент през септември председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обеща, че ще представи предложение за нов санкционен режим, който ще позволи на ЕС да налага санкции на конкретни лица навсякъде по света, подобно на Законът на Магнитски от 2012 г. в САЩ.

С оглед на неотдавнашните трудности на блока да наложи санкции срещу Беларус, Турция или Русия,  “трябва да бъдат създадени нови инструменти“, каза Фон дер Лайен.