Еврорегулаторът не препоръчва четвърта доза срещу ковид

„Повторните ваксинации в рамките на кратки интервали не биха представлявали устойчива дългосрочна стратегия“, каза на брифинг за медиите ръководителят на стратегията за ваксините на Европейската агенция по лекарствата Марко Кавалери. [ EPA-EFE/PIETER STAM DE JONGE ]

Европейската агенция по лекарствата изрази съмнения във вторник (11 януари) за необходимостта от четвърта бустерна доза ваксина срещу COVID-19. Регулаторът обяви, че в момента няма данни в подкрепа на този подход и се събират повече данни за бързо разпространяващия се вариант Oмикрон.

„Докато използването на допълнителни бустери може да бъде част от плановете за действие при извънредни ситуации, повтарящите се ваксинации в кратки интервали не биха представлявали устойчива дългосрочна стратегия“, каза на брифинг ръководителят на стратегията за ваксини на Европейската агенция по лекарствата Марко Кавалери.

Той изрази опасения, че стратегията за инжектиране на бустери на всеки четири месеца хипотетично крие риск от претоварване на имунната система на хората и да доведе до умора на населението.

Кавалери също така каза, че са необходими повече данни за въздействието на новия вариант върху ваксините и по-добро разбиране на еволюцията на настоящата вълна, за да се реши дали е необходима специфична за Omicron ваксина.

„Важно е да има добра дискусия около избора на ваксини, за да сме сигурни, че имаме работеща стратегия и да се опитаме да измислим подход, за да предотвратим бъдещ вариант“, каза той.

Регулаторът заяви, че в момента води разговор с производителите на ваксини, в случай че има нужда от актуализирана ваксина, но добави, че всяка такава промяна ще трябва да бъде координирана в световен мащаб.

Световната здравна организация заяви във вторник, че повече от половината население на Европа е на път да се зарази с Омикрон през следващите два месеца.

СЗО също така предупреди, че повтарящите се бустери  не са жизнеспособна стратегия, коментира регулаторът по лекарствата в ЕС.

„Ако имаме стратегия, в която инжектираме бустери на всеки четири месеца, в крайна сметка потенциално ще имаме проблеми с имунния отговор“, каза Кавалери.

„И второ, разбира се, съществува риск от умора сред населението при непрекъснато имунизиране.”, добави той.

Вместо това страните трябва да започнат да мислят за поставяне на бустери на по-дълги интервали и синхронизирането им с началото на студения сезон по начина, по който в момента се прилагат ваксините срещу грип, каза Кавалери.

Ендемична болест

Според Европейската агенция по лекарствата разпространението на варианта Oмикрон тласка към превръщането на ковид в ендемична болест, с която човечеството може да живее, въпреки че засега остава пандемия.

„Никой не знае точно кога ще бъдем в края на тунела, но ще стигнем там“, подчерта Кавалери.

„Имунитетът на населението ще се увеличи заради Омикрон и ваксинацията. Ние бързо ще се придвижим към сценарий, който ще бъде по-близо до ендемия“, добави той.