Еврорегулаторът одобри втора ваксина за деца

Ваксината на Модерна е одобрена за деца на възраст от 12 до 17 години в целия ЕС. [SHUTTERSTOCK]

Деца на възраст от 12 до 17 години в Европейския съюз вече имат право да се ваксинират с препарата срещу COVID-19 на фармацевтичната компания Moдерна – Спайквакс, след решение на Европейската агенция по лекарствата.

В тестовете на Спайквакс са участвали почти 4000 деца на възраст от 12 до 17 години. Проучването показа, че ваксината произвежда антитела, сходни на тези при младежите във възрастовата група 18-25 години.

Проучването установи, че и най-честите нежелани реакции при деца на възраст от 12 до 17 години са подобни на тези при хора на възраст 18 и повече години. Някои от нежеланите реакции са болка и подуване на мястото на инжектиране, умора, главоболие, болки в мускулите и ставите. Нежеланите реакции обикновено са леки или умерени и децата се подобряват в рамките на няколко дни след ваксинацията.

Комисията по лекарствата за хуманна употреба в агенцията  отбеляза след одобряването на препарата в петък (23 юли), че в процеса на тестване не са открити нови необичайни странични ефекти. Това може да се държи на ограничения мащаб на проучването. Също така не може да се оцени рискът от известни странични ефекти като миокардит – възпаление на сърдечния мускул и перикардит – възпаление на мембраната около сърцето.

Общият профил на безопасност на Спайквакс при възрастните е потвърден при проучване при деца. Поради това комисията смята, че ползите от Спайквакс при деца на възраст от 12 до 17 години надвишават рисковете, особено при тези със състояния, които повишават риска от тежък ковид.

Употребата на ваксината Спайквакс при деца ще бъде същата като при хора на възраст 18 и повече години. Прилагат се две инжекции в мускулите в горната част на ръката, с интервал от четири седмици.

Това е втората ваксина, одобрена за деца на възраст от 12 до 17 години в ЕС, след като през  май беше одобрен препаратът на Пфайзер/Бионтех.

И двете ваксини, одобрени досега за деца, са базирани на иРНК технология.