Един милион бежанци напуснаха Украйна, ООН събра 1,5 млрд. долара за подкрепа

Жена и кучето й се приютяват в метростанция през деня в Киев (Киев), Украйна, 02 март 2022 г. [EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO]

Седем дни след започването на войната в Украйна един милион бежанци избягаха в съседни страни, а ООН обеща 1,5 милиарда долара хуманитарна подкрепа във вторник (1 март).

В четвъртък (3 март) върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди написа в Туитър, че „сме станали свидетели на изселването на един милион бежанци от Украйна към съседните страни“. Той отново призова за мир.

За да предоставят хуманитарна подкрепа на хората, които остават в Украйна и бежанците, Организацията на обединените нации и хуманитарните партньори във вторник (1 март) отправиха координирани спешни призиви за събиране на 1,7 милиарда долара.

Малко след това заместник-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси и координаторът за спешна помощ Мартин Грифитс обяви, че „1,5 милиарда долара са обещани днес“.

„Аз съм безмълвен, което е рядко срещано състояние, заради щедростта на много хора и правителства, които обещаха подкрепа. Свидетели сме на изключителна щедрост от целия свят, от хора, частния сектор и други организации“, коментира  Грифитс.

ООН изчислява, че 12 милиона души в Украйна ще се нуждаят от помощ и закрила, а повече от четири милиона украински бежанци ще се нуждаят от помощ в съседни страни през следващите месеци.

Работим по два плана, както каза генералният секретар на ООН Антонио Гутериш, „да се помогне на хората в Украйна и извън нея“.

„В рамките на Украйна планът изисква 1,1 милиарда долара за посрещане на ескалиращите хуманитарни нужди на повече от 6 милиона души, които ще бъдат засегнати и разселени заради военните операции през следващите три месеца. Извън страната искаме 551 милиона долара, за да помогнем на украинци, избягали през границите, главно в Полша, Унгария, Румъния и Молдова“, обясни Гутериш .

Помощ за хората, които остават в Украйна

Гутериш подчерта, че „жени, деца и мъже прекарват дни и нощи в мазета, паркинги и метростанции“.

Той сподели, че на много места е нарушено снабдяването с ток и вода. Заради разрушените пътища местните вериги за доставки са затруднени, а храните и лекарствата „в някои райони не достигат“.

„За много хора, останали в страната, животът става все по-труден и опасен. Повечето места имат малко или никаква инфраструктура за подслон и защита на голям брой хора, които пристигат почти без никакъв багаж“, каза Гутериш.

Затова програмата, ориентирана към тези, които остават в Украйна, включва многофункционална парична помощ за най-уязвимите хора, както и храна, вода и канализация, подкрепа за здравни грижи и образователни услуги и помощ за възстановяване на повредени домове.

„Планът също така има за цел да предостави подкрепа на властите за поддържане и създаване на транзитни и приемни центрове за разселени хора и предотвратяване на насилие, основано на пола“, се посочва в уебсайта на Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси .

За бягащите 

Друга част от подкрепата ще бъде насочена към тези, които преминават границите на Украйна. За шест дни  660 000 бежанци избягаха от Украйна, като броят им почти се удвои на седмия ден, достигайки милион.

Гранди от ООН каза, че това „може да се превърне в най-голямата бежанска криза в Европа през този век“.

Той добави, че „въпреки че видяхме огромна солидарност и гостоприемство от съседните страни при приемането на бежанци, включително от местните общности и отделните граждани, ще е необходима много повече подкрепа за подпомагане и защита на новопристигналите“.

За да се подготвят по-добре за приемането на нарастващия брой бежанци, 550,6 милиона долара са предназначени за подкрепа на съседите на Украйна – Полша, Молдова, Унгария, Румъния и Словакия.

Към вторник 377 000 бежанци са в Полша, 90 000 в Унгария, 65 000 в Молдова, 54 000 в Словакия и почти 40 000 в Румъния, каза Гранди и добави, че хиляди са в други европейски страни.

„Виждали сме големи бедствия в миналото, но това е едно от най-големите придвижвания на населението и със сигурност в Европа не сме виждали подобно нещо след войната на Балканите“, добави той.

Гранди добави, че „ако военните действия не спрат, броят на бежанците вероятно ще нарасне“.

Докато съседните държави са „изключително гостоприемни“ и поддържат границите си отворени, Гранди подчерта важността на предотвратяването на всяка „дискриминация между украинци и неукраинци“.

„В Украйна има голяма популация от граждани на трети страни, които също са попаднали в тази извънредна ситуация и много от тях се опитват да постигнат безопасност през границите“, каза той.

Дарение от ЕС

По време на събитието по откриването, ръководителят на дирекцията за съседство и Близкия изток в Европейската комисия, Андреас Папаконстантину, гарантира, че „ще продължим да следим отблизо ситуацията на място в координация с нашите партньори и оставаме ангажирани да предоставяме по-нататъшна подкрепа“.

„Нашето финансиране ще подкрепи призива на ООН“, каза Папаконстантину.

Във вторник председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви пакет от помощ от най-малко 500 милиона евро за подпомагане на цивилни граждани, засегнати от конфликта в Украйна.