Една от най-засегнатите страни – Испания, се похвали, че планът за борба с вируса “работи“

Испанският премиер Педро Санчес на пресконференция след участието си  във виртуалната среща на Г-20. [EPA / EFE]

Стратегията на Испания за ограничаване на нарастването броя на новозаразените с коронавирус “работи“, каза премиерът Педро Санчес в неделя, когато разкри подробности за плановете за ваксиниране на голяма част от населението през следващата година.

През последните 14 дни страната е регистрирала по-малко от 400 случая на Covid-19 на 100 000 жители, в сравнение с близо 530 случая в началото на месеца, каза той на пресконференция след двудневната онлайн среща на върха на лидерите на Г-20.

Това е доказателство, че обявяването на извънредно положение миналия месец, което позволи на регионалните правителства да наложат ограничения заради пандемията като вечерния час и ограниченията за междурегионални пътувания, има ефект, допълни Санчес.

“Стратегията работи. Испания успя  да намали броя на заразените, без да налага второ затваряне, както беше направено в няколко други европейски държави”, похвали се испанският премиер.

Санчес обяви в петък амбициозен план да ваксинира “значителна част” от населението на страната от 47 милиона души до средата на 2021 година. Той заяви в неделя, че кампанията ще започне през януари и ще включва 13 000 точки за ваксинация в цялата страна.

Премиерът припомни, че 14 милиона души са се заразили с грип само за осем седмици тази година, в сравнение с 10 милиона миналата година.

“Капацитетът, който има националната ни здравна система ще ни позволи ваксинации за кратък период от време. Уверени сме, че можем да постигнем тази амбициозна цел“, каза Санчес.

“Предстоят ни още много трудни месеци, но пътната карта е изготвена.“, уверен е той.

Повече подробности за плана, който се разработва от септември, ще бъдат представени, след като бъде одобрен във вторник по време на седмичното заседание на кабинета.

Испания е силно засегната от пандемията, като там заразените са над 1,5 милиона души. Страната е на второ място в Европейския съюз след Франция.

Вирусът също така отне живата на 42 619 в Испания, което е четвъртият най-висок резултат след Великобритания, Италия и Франция.