Екологични протести превзеха 50 сръбски града

Протестиращи блокират магистрала E-75 в Белград, Сърбия, 4 декември 2021 г. [EPA-EFE / ANDREJ CUKIC]

Десетки хиляди хора излязоха по улиците в цяла Сърбия през уикенда. Те блокираха главни пътни артерии и мостове в над 50 града, включително Белград, в знак на протест срещу минния проект на компанията Rio Tinto и новото законодателство за национализации и организиране на референдуми.

Инициативата „Върви – промени“ и Зеленото въстание призоваха за демонстрации, на които присъстваха представители на обществеността с различни политически и социални пристрастия.

Протестите се организират с искане да бъдат освободени всички арестувани по време на предишните демонстрации, да се изтеглят Законът за експроприацията и Законът за референдума и народната инициатива. Еколози, активисти и политици твърдят, че законът е приет, за да обслужи големи компании от Китай и Австралия. Те искат да разработват мини за добив на метали и други полезни изкопаеми.

Съобщава се за инциденти в няколко града, като в Нови Сад има най-голям брой ранени. Най-тежкият инцидент беше сбиване на 100 души в Нови Сад, след като 20 младежи излязоха от колона с автомобили и се сблъскаха с протестиращите.

Няколко десетки сръбски емигранти се събраха пред сградата на ООН в Ню Йорк, за да подкрепят протестите.

Сръбският президент Александър Вучич, който е и лидер на Сръбската прогресивна партия, заяви в събота, че ще предложи изменения в закона за отчуждаване.

Законът позволява изземването на частна собственост, ако правителството реши, че това е в обществен интерес и е необходимо за важни проекти. Активисти за опазване на околната среда казват, че той е предназначен за развитие на минни проекти, които ще навредят на природата.

Междувременно говорител на Европейската комисия Ана Пизонеро коментира, че проектът на Rio Tinto, водеща световна минна група, е добра възможност за социалното и икономическо развитие на Сърбия, при условие че компанията спазва високите екологични стандарти.

Пизонеро каза в интервю за N1 TV в петък, че ЕС ще продължи внимателно да наблюдава проекта на Рио Тинто, който включва откриване на мина за експлоатация на минерала джадарит, който съдържа високи концентрации на литий и бор.

Исканията на демонстрантите бяха подкрепени и от тенесиста Новак Джокович. „Чистият въздух, водата и храната са ключови за здравето. Без тях не може да става дума за здраве. Природата е наша майка. Прекарваме повечето време в нея. С нея и заради нея животът ни е по-богат“, написа той в социалните мрежи.