Експерти от ООН призовават за спешна медицинска евакуация на Навални

Поддръжници на руския опозиционен лидер Алексей Навални присъстват на демонстрация, организирана от групата Art of Rebel пред руското посолство в Лондон, Великобритания, 21 април 2021 г. [Facundo Arrizabalaga / EPA / EFE]

Експерти на ООН по правата на човека призоваха Русия да позволи спешната медицинска евакуация на лишения от свобода кремълски критик Алексей Навални, за да бъде лекуван в чужбина.

“Вярваме, че животът на г-н Навални е в сериозна опасност”, предупредиха четиримата независими експерти по въпросите на свободата на изразяване, изтезанията, извънсъдебните екзекуции и правото на физическо и психическо здраве в сряда (21 април).

Те призоваха руските власти да позволят на Навални “да бъде евакуиран за спешна медицинска помощ в чужбина”, подчертавайки, че “руското правителство носи отговорност за живота и здравето на Навални, докато той е в ареста”.

Навални, който гладува в руска наказателна колония, е лишен от свобода при тежки условия без адекватна медицинска помощ. Забранено му е да посещава лекари по свой избор, посочиха те.

“Ние сме дълбоко обезпокоени, че Навални се държи в условия, които биха могли да бъдат изтезания или жестоко, нечовешко или унизително отношение или наказание” коментираха експертите, назначени от ООН.

Техните коментари дойдоха на фона на редица национални демонстрации и протести в подкрепа на Навални. Полицията извърши арести, включително на ключови посредници на арестувания опозиционер.

Навални беше задържан, когато се завърна в Русия през януари, след като месеци се възстановяваше в Германия от почти завършилото фатално отравяне с нервно вещество. Навални обвинява Кремъл, който отрича обвинението.

Опозиционерът беше осъден на две години и половина по стари обвинения в измами, за които поддръжниците му твърдят, че са политически мотивирани. Навални излежава присъда в колония в град Покров на около 100 километра източно от Москва.

Здравето на Навални се влошава, откакто преди три седмици той обяви гладна стачка.

“Изключително сме загрижени, че настоящата опасност за живота на Навални, лишаването му от свобода и миналите атаки срещу него, включително опитa за убийството му миналия август с нервнопаралитичния агент Новичок… са част от умишлен модел на отмъщение срещу него заради критиката му към руското правителство и грубо нарушаване на човешките му права”, обявиха експертите на ООН.

Посочвайки предишни решения на Европейския съд по правата на човека, експертите подчертаха, че “няма валидно правно основание за ареста, съдебния процес и вкарването в затвора на Навални в Покров”.