Експерт: Има нужда от нова политика на ЕС в подкрепа на ваксините

д-р Наташа Мускат [Сарантис Микаполос]

“Има нужда от създаването на нова европейска платформа за ваксините, която да обедини всички заинтересовани страни. Целта е да се идентифицират пропуските във ваксинациите и да се отстранят сегашните проблеми”. Това каза експертът по здравеопазването д-р Наташа Мускат в интервю за EURACTIV. Тя е председател на Европейската асоциация по обществено здраве.

“Нужно е да създадем коалиция, обща платформа, където да обединим индустрията, регулаторите като Европейската агенция по лекарствата, гражданското общество и държавите-членки. Това би било от съществено значение. Но трябва да имаме и конкретни цели“, каза д-р Мускат.

Тя припомни, че и сега съществуват редица платформи, които обединяват страните от ЕС, но без участието на гражданското общество. Гражданите са част от друга екосистема, в която участват само те и лекарите.

“На първо място, трябва да имаме добра диагноза за това колко уязвима е екосистемата на ваксинацията. Едва тогава можем да създадем нова европейска платформа за отстраняването на тези проблеми“, каза д-р Мускат.

Ваксинирането е отговорност на държавите-членки, но Европейската комисия ги подпомага в координирането на техните политики. Препоръката на Комисията за 2018 г. е за засилено сътрудничество на всички заинтересовани страни срещу болести, които могат да се предотвратят с ваксина. Това беше решаваща стъпка към по-добрата координация.

Д-р Мускат напомни, че системата на ваксините е особено сложна, тъй като заинтересованите страни са тясно свързани и взаимозависими, докато пазарът на ЕС е разпокъсан.

“Процесът на производството е сложен, сега сме изправени пред недостиг и в допълнение, ние също трябва да се справим с колебанията на обществото (срещу ваксините)“, обясни тя.

Здравен експерт също свързва нестабилността на системата с нарастващите съмения на гражданите към ваксинацията. Тя твърди, че за да се увеличи доверието на обществото, е необходима устойчива екосистема на ваксините.

Представяйки гледната точка на индустрията, Александър Корт от базираната във Виена компания “Themis Bioscience” също подчерта, че разпокъсаният пазар на ЕС представлява допълнителни препятствия.

“В САЩ имате един входен портал (за продажба и одобрение на ваксините). В ЕС имаме 27 или 28“, каза той.

Д-р Мускат призовава към създаването на по-отворен подход в ЕС.

“Трябва да погледнем към цялата система и да разберем как можем да постигнем повишаване на ефективността, за да намалим разходите, защото разходите все още са голям проблем, особено за някои страни от източната част на региона “, каза тя.

В същото време Мускат напомни, че цената на ваксините не може да бъде свалена до степен, в която самият продукт да стане непривлекателен за индустрията.