Експерт отново отваря дебата за еврото в Швеция

евро [Shutterstock]

РубрикатаСтолиците” ви представя последните новини от цяла Европа чрез медийната мрежа на EURACTIV.

///

СТОКХОЛМ. Дебатът дали Швеция да запази кроната, или да се присъедини към еврозоната изглежда отново излиза на дневен ред. Сега в него се включва и Бьорн Олсон, икономист от Шведската асоциация на банкерите.

В проучване на Олсон, публикувано в сп. Ekonomisk debatt, той твърди, че годишният икономически растеж на Швеция в момента е 1,5% – 3% по-бърз, отколкото би бил в еврозоната. Решението да не приеме еврото носи на страната полза в размер на едногодишния й БВП, а общите икономически резултати са били с до 24% по-добри извън общата валута.

На референдум през 2003 г. Швеция гласува против присъединяване към еврозоната.

Какво се случва обаче в дългосрочен план в светлината на засилващата се конкуренция от САЩ и Китай? Прочетете повече на английски от Pekka Vänttinen.

///

БЕРЛИН

Либерали искат да достигнат до разочарованите избиратели. След година на умерени до разочароващи изборни резултати, вчера в Щутгарт либералната Свободна демократична партия (FDP) проведе годишната си т. нар. „среща на тримата големи“, за да очертае курса си за 2020 г. Ръководството на партията обръща поглед към нова потенциална група избиратели: недоволните от Социалдемократическата партия (SPD).

Лидерът на партията Кристиан Линднер изложи обясни, че трябва да бъде достигнато до тези „бездомни“ избиратели. Според него би било „грешка да се мисли, че всички работещи искат леви политики“.

Кой член на SPD ще се присъедини към FDP? Прочетете повече на английски от Sarah Lawton от EURACTIV Германия.

///

ВИЕНА

Държавна намеса зад кибератака срещу външното министерство? Кибератаката, която започна в събота, още не е елиминирана, въпреки че почти веднага й е противодействано. Външното министерство подозира, че в   нападението е намесена и държава, „поради сериозния му характер и естество“. Прочетете повече на английски от Philipp Grüll.

///

МАДРИД

Санчес, изправен пред несигурно парламентарно гласуване. Несигурен вот в парламента очаква испанския служебен министър-председател Педро Санчес. За да заеме премиерския пост, той трябва да спечели обикновено мнозинство, но в момента има предимство от едва два гласа. Докладва Beatriz Ríos.

///

ПАРИЖ

Ескалация на цифровата данъчна война между Франция и САЩ. Франция отново призова САЩ да „се осъзнаят“ и да не санкционират френски продукти в отговор на френския цифров данък. Прочетете още.

///

БРЮКСЕЛ

Белгия затяга правилата за предоставяне на убежище. Маги Де Блок, VLD (Открити фламандски либерали и демократи), министър в областта на политиките за убежище и миграцията в служебното правителство, даде указания две категории лица да не получават достъп до центрове за мигранти. Става дума за хора, които вече са признати за бежанци в друга държава от ЕС, както и такива, които са заобиколили. т. нар. “дъблинска процедура” – търсещият убежище кандидатства в първата сигурна страна, в която пристигне. (Alexandra Brzozowski | EURACTIV.com)

///

ЛОНДОН

Законопроектът за Брекзит се завръща. Депутатите на Обединеното кралство ще започнат последната фаза на подписване на сделката за Брекзит на Борис Джонсън във вторник (7 януари), след като се върнаха в Уестминстър. Законопроектът ще бъде анализиран подробно през следващите три дни, преди да отиде към Камарата на лордовете. Прочетете повече.

///

ДЪБЛИН

Законопроектът за климата и финансови санкции. Съкращаване на финансирането за правителствените ведомства и агенции, които не изпълняват ангажиментите си в областта на климата. Това е част от законопроекта за действия в областта на климатичните промени. Кои сектори ще бъдат засегнати? Прочетете повече на английски от Samuel Stolton.

///

РИМ

Борбата срещу системата Нутрискор обединява италианците. В интервю за всекидневника “Ла Стапма” италианският министър на земеделието Тереса ​​Беланова разкритикува Нутрискор – система за етикиране на хранителни продукти, според която хранителната стойност се изобразява като цветен код. Според нея това етикетиране не би предоставило пълна информация на потребителя, който трябва да знае какво точно съдържа всеки продукт. Италианците се опасяват, че системата ще навреди на емблематични италиански продукти като пармезан и зехтин, които ще бъдат обозначени като “червени” (с най-малка хранителна стойност).

Прочетете повече на английски от Gerardo Fortuna от EURACTIV.

///

АТИНА

Важна данъчна реформа. От 1 януари всеки живеещ в Гърция трябва да извършва поне 30% от плащанията си по електронен път (включително банкови преводи, кредитни/дебитни карти и др.). В противен случай ще се прилага допълнителен данък от 22%. Гръцкото правителство има и план за привличане на чуждестранни студенти. Прочетете повече на английски от Theodore Karaoulanis | EURACTIV.gr.

///

ВАРШАВА

Делегация на Венецианската комисия, консултативен орган към Съвета на Европа, ще посети Полша на 9-10 януари, за да се срещне с полските власти. Визитата е заради опитите на управляващите за подчиняване на съдебната система. Прочетете повече на английски от Łukasz Gadzała.

///

ПРАГА

Втори одит. Според Neovlivni.cz, вторият одит на Европейската комисия във връзка със селскостопанските субсидии посочва, че чешкият премиер Андрей Бабиш е в конфликт на интереси, тъй като все още контролира холдинга „Агроферт“, един от най-големите бенефициенти на европейски средства за земеделие в Чехия. Прочетете повече на английски от Анета Зачова.

///

БУДАПЕЩА

Реклама на бъдещето на Европа. Унгария отново ще изхарчи почти 36 милиона евро за реклама, съобщават унгарските медии. Въпреки че съдържанието на рекламата не е уточнено, в условията на договора се посочва, че тя ще бъде „свързана с правителствена комуникация за бъдещето на Европа на международната и вътрешната сцена“, както и с „решения на правителството, засягащи живота на гражданите.“ Прочетете повече на английски от Vlagyiszlav Makszimov.

///

БУКУРЕЩ

„Ексон Мобил“ преговоря с „Лукойл“ за проекта „Нептун дийп“. Руската компания „Лукойл“ има интерес да купи 50% от дела на „Ексон Мобил“ в проекта „Нептун дийп“ в Черно море, съобщиха правителствени източници пред сайта G4Media. Прочетете повече на английски от Bogdan Neagu.

///

СОФИЯ

Можете ли да си позволите да отоплявате дома си? Според данни от Евростат България е на първо място по брой души (34%), които заявяват, че не могат да си позволят да поддържат дома си достатъчно топъл. През 2018 г. 7% от населението на ЕС заяви в проучване, че не може да си позволи да отоплява адекватно дома си. (Dnevnik.bg)

///

ЗАГРЕБ | БЕЛГРАД

Напрежение в хърватската десница. След като претърпя поражение на президентските избори в Хърватия тази седмица, управляващата Хърватска демократична партия (ЕНП) обяви, че ще заседава днес (7 януари), за да анализира резултата. Това е второ поражение за партията, откакто я ръководи сегашният премиер Андрей Пленкович. Резултатите от неделя може да се окажат фатални за партийната му съдба. Междувременно президентът на Сърбия заяви, че Белград се стреми към “добри отношения” с новия хърватски държавен глава.

Прочетете повече на английски от Tea Trubić Macan и EURACTIV Сърбия.