Екшън по време на 16-ия ден протести: Дариткова и Нинова бяха блокирани в БНТ

Дариткова излезе от телевизията, охранявана от полиция, и беше освиркана от протестиращите с викове "Оставка". [Скрийншот]

Шефката на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова и лидерът на БСП Корнелия Нинова бяха изведени с жандармерия от БНТ вечерта в петък след участието си в “Панорама”.

До тази развръзка се стигна, след като протестиращи блокираха изходите на сградата.

Към 21.00 ч част от демонстрантите от протеста, които преди това блокираха възлови кръстовища в столицата, се преместиха пред сградата на БНТ на ул. “Сан Стефано”, където вече няколко вечери поред настояват за оставката на директора ѝ Емил Кошлуков.

Даниела Дариткова блокирана и освиркана пред БНТ

Единствените кадри на излизането на Дариткова от БНТ след час и половина криене. Криенето продължи в кола между две кооперации и се наложи полицията да скъса телена ограда от заден двор, за да може тя да се прибере.Вижте кадрите докрай и сами преценете колко е верен статуса на депутата от ГЕРБ, минути преди да излезе: Д-р Даниела Дариткова:"Блокирана съм в БНТ от агресивни протестъри, които крещят срещу мен. Няма да допусна да бъда използвана за повод за конфликт между протестиращи и полиция! Всички обаче имаме свойте права!"

Geplaatst door Иво Божков (Yvo Bojkov) op Vrijdag 24 juli 2020

С възгласи “Оставка” и “Мафията вън” протестиращите блокираха сградата от всички страни в очакване на Дариткова и Нинова. Около час и половина след края на предаването органите на реда изкараха Нинова от главния вход на сградата.

Дариткова обаче остана блокирана от протестиращите в автомобил в пространството между две кооперации близо до страничния вход. Пред него бяха преместени контейнери, а междувременно на мястото се стекоха още полицаи, които образуваха щит срещу протестиращите.

Към полунощ Дариткова е била изведена от колата и съпроводена през дворовете на кооперацията. По непотвърдена информация се е стигнало до рязане на оградата на междублоковото пространство. Част от протестиращите са били допуснати до автомобила, за да се уверят, че е празен.

Докато чакаше да бъде изведена от сградата, Дариткова публикува статус във Фейсбук,  в който нарече протестиращите “агресивни протестъри”. По-късно тя редактира поста си на “Няма да допусна да бъда използвана за повод за конфликт между протестиращи и полиция! Всички обаче имаме своите права!”

“Не мисля, че някой трябва да се извинява на двете госпожи, те са там като политици. Нито един от протестиращите не ги е обиждал по никакъв начин”, коментира пред bTV Иво Мирчев от “Да, България”, който беше пред телевизията в петък вечерта.

Валентин Радев, депутат от ГЕРБ, обясни пред същата телевизия, че Дариткова се е страхувала за живота си.

Според началника на отдел “Охранителна полиция” в СДВР комисар Радослав Стойнев, който също е бил на място, е имало силно изразена вербална агресия, демонстративно възпрепятстване на свободното придвижване, хвърляне на бутилки, кенчета бира. Това е “застрашавало живота и здравето на лицата”. Полицаите не са използвали физическа сила. “Само са изграждани кордони и са изтласквани част от протестиращите”, допълни той.