ЕК за Валери Симеонов: Осъждаме всички форми на расизъм и ксенофобия

Валери Симеонов

Комисията осъжда всички форми на расизъм и ксенофобия, тъй като те противоречат на основните ценности, на които се основава ЕС. Това отговаря комисарят по правосъдие Дидие Рейндерс на въпроса на евродепутатите Илхан Кючюк, Искра Михайлова и Атидже Алиева-Вели (ДПС/Обнови Европа), свързан с избора на Валери Симеонов за заместник председател на българския парламент.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов се оттегли от поста вицепремиер след протести за това, че нарече майките на деца с увреждания “кресливи жени” с “уж болни деца“, и след като бе съден за реч на омразата срещу ромите, които определи като “озверели човекоподобни” с “жени с инстинкти на улични кучки”, припомнят във въпроса си тримата евродепутати.

Отговорът на комисията обаче е дипломатичен и витиеват. Конкретните въпроси към ЕК са какво ще предприеме “спрямо публично подбуждане към омраза, с оглед на публичната трибуна, предоставена на Симеонов?” и как ще осигури спазването на принципите на толерантност, човешко достойнство и зачитане на правата на лицата, които принадлежат към малцинства, в България.

Рейндерс пише до тримата евродепутати, че изявленията, свързващи антисоциално поведение с хора с определен етнически произход или националност, са неприемливи и са в разрез с принципите, довели до приемането на рамката на ЕС за националното звено за контакт по въпросите на ромите. Комисарят отбелязва, че ЕК е предоставила пълен набор от политически, правни и финансови инструменти за подпомагане на държавите за приобщаване на техните ромски общности. “Комисията ще продължи да наблюдава положението в държавите членки, включително в България, за да подпомага приобщаването на ромските общности, така че те да упражняват и да се възползват пълноценно от правата си на европейци”.

В отговора се казва още, че комисията следи как се транспонира в националното законодателство рамковото решение срещу расизма и ксенофобията.