ЕК иска от Гърция прозрачност как третира мигрантите

„Сега чакаме повече подробности от гръцките власти, преди да можем да приключим с оценката си“, каза говорител на ЕК. [Shutterstock/Nicolas Economou]

Европейската комисия поиска от Гърция да създаде независим механизъм за наблюдение и да избягва отблъскването на мигранти по границата като условие за отпускане на поисканите от Атина допълнителни 15,83 милиона евро финансиране заради проблема с миграцията.

“Създаването на независим и надежден механизъм за наблюдение ще помогне за предотвратяване на нарушения на основните права на границите и ще гарантира, че има процедури за ефективно разследване на всички твърдения за такива нарушения”, каза говорител на комисията пред EURACTIV.

Представителят на ЕС добави, че ЕК е дала на Атина ясно да се разбере, че е важно гръцките власти бързо да установят такъв механизъм. “Сега чакаме повече подробности от гръцките власти, преди да можем да приключим с оценката си”, отбеляза служителят. И допълни, че комисията е дълбоко загрижена за всички съобщения и твърдения за нарушения и ги приема много сериозно.

“Комисията продължава да призовава всички засегнати държави-членки да разследват напълно и достоверно всички твърдения, да установят фактите и да предприемат необходимите действия, ако и когато бъдат установени нарушения”, каза говорителят.

Гърция наскоро попадна в центъра на вниманието, след като няколко неправителствени организации обвиниха консервативното правителство, че незаконно отблъсква мигранти по суша и море.

“Гръцките гранични сили насилствено и незаконно задържат групи бежанци и мигранти, преди да ги върнат за кратко в Турция, в разрез с техните задължения по правата на човека съгласно законодателството на ЕС и международното право”, се казва в изявление на “Амнести Интернешънъл”.

Атина отхвърля обвиненията като неоснователни. Министърът на миграцията Нотис Митаракис наскоро заяви, че тези обвинения разчитат на кадри или свидетелства от мястото, от където мигрантите тръгват. “Бяха разследвани множество случаи, включително от Европейския съюз и не бяха открити доказателства за нарушаване на основните права на ЕС”, каза той.

Евродепутат: Турция не е безопасна трета страна

През юни гръцкото правителство реши да маркира Турция като “безопасна страна” за търсещите убежище от Сирия, Афганистан, Пакистан, Бангладеш и Сомалия.

На практика това означава, че търсещите убежище, които идват в Гърция от Турция, могат да бъдат депортирани обратно независимо от основанието на искането им. Еврокомисарят Илва Йохансон не видя нищо странно в хода на Гърция, но все пак каза, че това трябва да бъде индивидуално решение за всеки отделен човек.

Мария Уолш, депутат от ЕС от дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП), заяви пред EURACTIV, че означаването на Турция като безопасна държава не е правилно. “Ние, европейците, трябва да се вгледаме внимателно в себе си и да разберем защо ни е удобно да наричаме Турция безопасна трета държава, когато те се оттеглиха от Истанбулската конвенция”, коментира тя.

Ирландският евродепутат, който посети миналия петък лагера Мавровуни на остров Лесбос една година след пожара в лагера Мория, посочи малтретирането на жени както онлайн, така и офлайн, както и престъпленията от омраза и дискриминацията, на която ЛГБТК активистите са подложени в Турция.

Международният спасителен комитет (IRC), хуманитарна неправителствена организация, публикува доклад, според който бежанците на Лесбос все още живеят при нечовешки условия.

Ръководителят на IRC за Лесбос Ангелики Калогериди каза пред EURACTIV, че 63% от търсещите убежище в лагера са афганистанци, а от тях 95% са съобщили, че са изпитали депресия през последната година. Калогериди също повдигна въпроса за разглеждането на Турция като безопасна страна, казвайки, че тя е създала много страдания на търсещите убежище.

Особено търсещите убежище от Афганистан, на които два пъти е било отказвано убежище, сега са буквално затворени на острова, тъй като не могат да се върнат в управлявания от талибаните Афганистан или Турция, където тяхната безопасност не може да бъде гарантирана. “Нуждаем се от повече разяснения защо Турция е определена като безопасна държава за тях, когато не е”, каза тя.