ЕК и Съветът на Европа осъждат закриването на руската правозащитна група „Мемориал“

Тогавашният председател на Европейския парламент Йежи Бузек (вляво) с носителите на наградата Сахаров Олег Орлов (вдясно) и Людмила Алексеева по време на церемония в Европейския парламент в Страсбург, Франция на 16 декември 2009 г.  [EPA/EFE/MATHIEU CUGNOT]

Закриването на уважаваната руска правозащитна група „Мемориал“ ще нанесе „унищожителен удар“ върху гражданското общество в страната, каза в петък (12 ноември) генералният секретар на паневропейския орган за правата – Съвета на Европа.

Затварянето на „Мемориал“ „ще нанесе допълнителен опустошителен удар върху гражданското общество, което е основен стълб на всяка демокрация“, заяви Мария Пейчинович Бурич. Тя призова руските прокурори да преразгледат решението за закриването на организацията, което беше обявено в четвъртък.

От „Мемориал“, която е най-старата руска правозащитна група, обявиха, че са били уведомени от Върховния съд на Русия, че прокурорите са подали искане за разпускане на организацията заради системни нарушения на законодателството за „чуждестранни агенти“.

Терминът с подтекст от съветската епоха – статутът на „чужд агент“, принуждава лица или организации да разкриват източници на финансиране и да обозначават всички свои публикации, включително в социалните медии, за да не бъдат глобени.

Организацията, който редовно е посочвана като потенциален носител на Нобелова награда за мир, но никога не я е печелила, провежда кампании за запазване на историческата памет в Русия и срещу нарушенията на правата, особено в региона на Северен Кавказ. През 2009 г. Олег Орлов, Сергей Ковалев и Людмила Алексеева получиха наградата „Сахаров“ на Европейския парламент от името на „Мемориал“.

Бурич разкритикува правилото за статута на „чуждестранен агент“, като казва, че „този закон заклеймява неправителствени организации, медии и отделни лица и е оказал репресивно въздействие върху гражданското общество в Русия през последните години“.

Европейската комисия също обяви, че новината за закриването на „Мемориал“ е „източник на тревога“.

Говорителят на Комисията Питър Стано каза, че изпълнителната власт на ЕС осъжда този ход на руските прокурори.

„Мемориал“ е международно известна неправителствена организация, която извършва много важна дейност за обществото в Русия. Това е плачевно решение и още един пример как държавните власти свиват пространството за гражданското общество и за критичните гласове”, каза той.

„Освен че се насочват към журналисти и политически активисти, те също се опитват да се атакуват неправителствени организации чрез закона за „чуждите агенти“, който ние призовахме Русия да отмени, защото противоречи на международните й задължения. Призоваваме руските власти да направят тази стъпка”, каза Стано.

„От Мемориал“ в четвъртък заявиха, че „няма правно основание“ за случая. Те подчертаха, че са обвинени, че не са се обозначили публично като чужд агент.

„Това е политическо решение, насочено към унищожаване на „Мемориал“, организация, посветена на историята на политическите репресии и защитата на правата на човека“, се казва в позиция на НПО-то.

Изслушването по делото  е насрочено за 25 ноември, съобщава сайтът на съда.

„Ние сме в шок. От друга страна, това не е изненадващо… През последните години в Русия се случват толкова диви неща, че това не предизвиква учудване“, каза пред Ройтерс Олег Орлов, член на борда на „Мемориал“.

„Това очевидно е политическо решение, което е слязло някъде отгоре, за да ни ликвидира. И това е удар за цялото гражданско общество и наистина сериозна тревога за него.“, добави той.

В началото организацията беше фокусирана върху престъпленията от сталинистиката епоха, но напоследък „Мемориал“ се обяви срещу репресиите срещу опозиционни фигури, активисти и журналисти  при управлението на Путин.

През последните години в Русия прославянето на Сталин се превърна в официална държавна политика.

В публикация на уебсайта си преди два дни „Мемориал“ заяви, че е документирал увеличение на броя на политическите затворници в Русия до 420, спрямо 362 преди година, но заяви, че действителният брой несъмнено е много по-висок.

Още през 2015 г. организацията  беше поставена в официален списък с „чуждестранни агенти“, етикет, който се свързва с шпионажа. Офисите й в цялата страна са били атакувани многократно.

Кремъл казва, че законът за чуждестранните агенти е оправдан с мотива, че руснаците имат правото да знаят кога неправителствени организации, медии и други получават чуждестранно финансиране, за да участват в политическа дейност.

РИА Новости цитира прокуратурата, че проверките са разкрили законови нарушения от международните и регионалните подразделения на „Мемориал“ и са били подадени молби до Върховния съд и Московския градски съд срещу тях. Не се уточнява обаче какви са нарушенията.

„Ликвидирането ни няма да означава, че всичко ще спре“, каза Орлов. „Ще работим от нашите домове, докато не ни затворят всички. Но, разбира се, нашата работа наистина ще стане много, много по-трудна.”, допълни той.