ЕК отрича двустранни сделки за ваксини, Португалия твърди обратното

Сандра Галина, заместник-генерален директор на дирекция "Здравеопазване и безопасност на храните" в Европейската комисия каза, че все още не е видяла такъв договор и не смята, че някога ще излезе наяве. [EPA-EFE]

Европейската комисия отрече във вторник съществуването на двустранни договори за ваксини между отделни държави от общността и фармацевтичните производители.

Институцията подчертава, че това не е възможно съгласно споразумението за съвместни обществени поръчки. Само че тази информация противоречи на съобщението на португалското председателство на ЕС, което потвърди за подобни сделки миналата седмица.

“Паралелните договори не са възможни, прочетете член седми от споразуменията. Не сме били уведомени за това”, подчерта Сандра Галина, заместник-генерален директор на дирекция “Здравеопазване и безопасност на храните” в Европейската комисия по време на заседание в Европейския парламент.

Коментирайки “слуховете” за паралелни договори, Галина каза, че все още не е видяла такъв и не смята, че такъв договор някога ще излезе наяве.

Тя добави, че “името на държавите-членки е върху флакона, а няма резервни флакони, които някой може да купи чрез двустранна сделка”.

“Миналата година се сключваха предварителните споразумения за закупуване, сега е твърде късно да поръчват дози“, каза тя, подчертавайки, че фармацевтичните компании са дали уверения, че  ваксините за ЕС са приоритетни.

Нейните коментари идват в отговор на новината, че Германия е сключила двустранна сделка с Pfizer-BioNTech за 30 милиона допълнителни дози, нарушавайки ангажимента за съвместно снабдяване с ваксини, съгласно които ваксините срещу COVID трябва да бъдат разпределени пропорционално на държавите-членки.

Смята се, че няколко други държави-членки също са в процес на сключване на паралелни споразумения, включително Кипър, който според президента Никос Анастасиадес в момента е в контакт с Израел  за осигуряване на допълнителни дози за страната.

Новината беше потвърдена от Марта Темидо, министър на здравеопазването на Португалия, настоящ ротационен председател на Съвета на ЕС, която заяви в петък (8 януари), че някои държави са закупили ваксини самостоятелно.

Според португалския министър тези странични покупки са направени след преговорите на ниво ЕС и разпространението на ваксините ще бъде извършено в съответствие с тези договори.

“Ролята на председателството е да гарантира спазването на действащите договори“, заключи Темидо.

Новините за тези двустранни споразумения бяха силно разкритикувани за подкопаване на солидарността в блока и насърчаване на “национализма при ваксините“.

Говорител на Комисията потвърди в понеделник, че Стела Кириакидес, комисар по здравеопазване и безопасност на храните, ще изпрати писмо до министрите на здравеопазването в общността с молба да бъдат прозрачни относно начина, по който спазват разпоредбите на стратегията на ЕС за достъп до вакскини по отношение на “контакти, или по-скоро липса на контакти с онези фармацевтични компании, с които сме преговаряли или в момента текат преговори”.