ЕК потвърди, че чешкият премиер е в конфликт на интереси

Андрей Бабиш [EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO]

Одит на Европейската комисия потвърди, че чешкият премиер Андрей Бабиш е в конфликт на интереси заради предишната си бизнес империя, която е прехвърлил към доверителни фондове. Това съобщи на сайта си в неделя (1 декември) седмичникът Respekt, като се позова на свои източници.

“Ройтерс” не можа да потвърди информацията, за която Respekt твърди, че е базирана на два независими един от друг източника, запознати с документа.

Европейската комисия заяви в петък, че е изпратила резултатите от одита на чешките власти, но каза, че съдържанието е поверително, тъй като одитната процедура е в ход.

Говорител на свързания с Бабиш холдинг “Агроферт” заяви, че компанията няма информация за резултатите от одита. Компаниите от групата “Агроферт”, ядрото на активите на Бабиш, оценени от “Форбс” на 3,5 милиарда долара, са едни от най-големите получатели на субсидии на ЕС, както за земеделие, така и за инвестиционни проекти в Чехия.

Те се управляват от два доверителни фонда от 2017 г. Бабиш прехвърли управлението, за да спази местния закон за конфликт на интереси. По-рано в неделя той повтори в телевизионен дебат, че е изпълнил всички законови задължения.

Предварителният одит, който стана ясен през юни, навежда на мисълта, че на страната може да й се наложи да връща милиони евро помощ от ЕС, изплатена на компаниите от “Агроферт”.

Производството на ЕС беше един от катализаторите на масовите протести срещу Бабиш през пролетта и есента тази година. Хилядните демонстрации са най-големите протести от края на комунистическото управление преди 30 години. Партията на Бабиш – АНО, остава най-популярната чешка политическа група.

Говорител на чешкото министерство на регионалното развитие, което отговаря за одита, каза, че докладът е получен.