ЕК предлага зеленият сертификат да е валиден 9 месеца

pt-2-800x450-1 (1)

Европейската комисия предлага зеленият сертификат да важи 9 месеца от датата на първоначалното му издаване при пътуване в рамките на ЕС.

Сертификатите на ваксинираните ще се признават до 9 месеца след втората доза от Нова година, ако предложението бъде прието от страните-членки. Ако промените влязат в сила, за напълно ваксинирани ще се смятат хората, които имат и бустерна доза, от одобрените от блока ваксини.

ЕК предложи да се актуализират правилата за координация на безопасното и свободно движение в ЕС, които бяха въведени в отговор на пандемията от COVID-19. Според документа, държавите-членки ще продължат да приветстват всички пътници, ваксинирани с препарати, одобрени от блока. Хората без сертификат за ваксиниране или преболедуване ще бъдат изследвани преди или след пътуването.

Предлага се държавите от ЕС да дават предимство за реимунизация на хората, валидността на чиито сертификати изтича. Все още не е ясно с колко ще бъде удължават сертификатът след поставяне на бустерна доза.

Европейският комисар по правосъдието Дидие Рейндерс обяви нова вътрешна рамка за пътуване в ЕС, основана повече на „личностния подход“, където фокусът пада върху това дали хората са ваксинирани или състоянието на възстановяването им, вместо върху броя на случаите в страните, от които пътниците идват.

Документите на ваксинирани с други ваксини, които не са одобрени в ЕС, ще се признават по желание на властите в отделните държави, посочва Еврокомисията, отхвърляйки по-ранна информация, че ще се приемат и одобрени от СЗО ваксини срещу COVID-19, които не са лицензирани в ЕС.

Според предложението, изключения от някои мерки за пътуване ще се прилагат при трансграничните пътници, деца под 12 години и пътуващи от първа необходимост.