ЕК: Производителите решават дали да посочват точния произход на меда

honey-352205_1920 [https://pixabay.com/]

Според Европейската комисия съществуващите разпоредби за етикетиране на произхода на меда са достатъчни. Затова и директивата за меда няма да бъде променяна. Това отговоря комисарят по земеделието Януш Войчеховски на въпрос на евродепутата Иво Христов (БСП/ Алианс на социалистите и демократите).

Той пита комисията за становището й по препоръката на Европейския парламент от март 2018 г. директивата за меда да бъде променена и точният му произход да бъде върху етикетите му.

Директивата за меда предвижда върху етиките да бъде посочена страната на произход. Ако обаче медът идва от повече от една държава членка или трета страна, етикетът може да гласи “смес от видове мед с произход от ЕС”, “смес от видове мед с произход извън ЕС” или “смес от видове мед с произход от ЕС и извън него”. Производителите от ЕС, които желаят да наблегнат на произхода на своя мед, могат да обозначат върху етикета страната или страните на произход, се казва още в отговора на Войчеховски.

Комисарят напомня, че за етикирането има и еврорегламент, според който информацията за храните не трябва да бъде заблуждаваща, […] особено що се отнася до характеристиките на храната, включително нейното естество, същност, свойства, състав, количество, трайност, страна на произход или място на произход, метод на изработка или производство”. Това се контролира от компетентните органи в държавите членки. Затова и ако на пазара в ЕС се предлага мед със заблуждаваща информация на етикета отговорността е тяхна.