ЕК: Сертификатът за ваксинация е само медицинско изискване

Председателят на Европейската комисия Урсула фон Дер Лайен в Брюксел, Белгия, 14 януари 2021 г. [EPA-EFE / STEPHANIE LECOCQ]

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен приветства в четвъртък инициативата на гръцкото правителство ваксинираните хора да пътуват свободно и призова за взаимно признаване на свидетелствата за ваксинация в страните от Европейския съюз.

“Медицинско изискване е да имате сертификат, доказващ, че сте били ваксинирани“, заяви Урсула фон дер Лайен в интервю за Луса и други португалски медии.

“Затова приветствам инициативата на гръцкия премиер за взаимно признат сертификат за ваксинация“, каза тя.

Председателят на Европейската комисия реагира на писмо, изпратено до нея от гръцкия премиер Кириакос Мицотакис по-рано тази седмица, в което той призова за облекчаване на правилата за пътуване за ваксинирани хора.

Въпреки че не желае да направи ваксината “задължителна или предпоставка за пътуване“, Мицотакис поиска “хората, които са били ваксинирани, да могат да пътуват свободно“.

Фон дер Лайен каза, че до голяма степен е съгласна с идеята. “Каквото и решение да бъде взето и дали то дава приоритет е политическо и правно решение, което трябва да бъде обсъдено на европейско ниво“, каза тя пред журналисти по време на посещение в Лисабон, организирано от португалското председателство на ЕС.

Фон дер Лайен защити съвместното закупуване на ваксини от Брюксел на фона на критики, че страни като Германия и Франция са договаряли собствени доставки с фармацевтичните компании. В същото време в блока заваляха оплаквания за бавността на ЕС при ободряването на ваксините.

“Беше и е добре“ Европейският съюз да координира процеса, настоя тя и допълни, че до края на седмицата 10 милиона дози от ваксините на BioNTech-Pfizer и Moderna ще бъдат доставени във всички страни членки.

“С тези две ваксини имаме достатъчно дози, за да ваксинираме 80% от европейското население“, обясни тя.

Понастоящем Комисията разпространява ваксините “бързо и масово“ според Фон дер Лайен. Тя подчерта обаче, че това засилва необходимостта да се работи “в тясно сътрудничество“ със страните.

“Сега трябва да работим в тясно сътрудничество с държавите-членки, за да се уверим, че ваксинацията се ускорява, защото това е най-добрият начин за борба с тази пандемия и за  унищожаване на вируса“, ​​каза тя.

Председателят на Комисията обясни, че Брюксел ще помогне и на по-бедните страни да ваксинират своето население.

“Осигурили сме 2,3 милиарда ваксини, което е повече от достатъчно за европейското население и нашите съседи, защото аз смятам, че е много важно да подкрепяме страни с ниски и средни доходи ”, обясни тя.

В допълнение към даренията на ваксини, Фон дер Лайен посочи и подкрепената от ЕС инициатива COVAX, която предвижда закупуването на два милиарда ваксини за страни с ниски и средни доходи до края на 2021 година.

“Ние сме един от най-големите донори, с дарени 800 милиона евро, така че след като COVAX има достъп до ваксини, те могат да купят достатъчно дози“, каза тя.