ЕК се стреми да пусне сертификатите за пътуване до юни

Дигиталната зелена карта ще потвърждава, че човек е бил ваксиниран срещу коронавирус, има скорошен отрицателен резултат от тест или е преболедувал. [SHUTTERSTOCK]

Повечето държави от Европейския съюз трябва да бъдат технически готови със сертификатите за COVID-19 до първата седмица на юни преди официалното им стартиране. Това трябва да се случи до края на същия месец, заяви представител на ЕС пред EURACTIV.

Зелените цифрови сертификати бяха предложени миналия месец от Европейската комисия като начин за улесняване на безопасното свободно движение вътре в общността по време на пандемията.

Документът, който може да бъде на цифров или хартиен формат, ще потвърждава, че пътуващият е бил ваксиниран срещу коронавирус, има скорошен отрицателен резултат от тест или е преболедувал.

Докато законодателите на ЕС започват междуинституционални преговори за постигане на окончателния правен текст на мерките, едновременно се разработва техническата страна на сертификатите.

Това беше потвърдено от служител на ЕС в петък, който заяви, че техническата страна “върви паралелно“ с преговорите между Европейския парламент и министрите на ЕС, тъй като времето е малко.

Целта е системата за сертифициране да заработи преди лятото, тъй като цялата операция е замислена най-вече за спасяване на сезона на отпуските и затруднения европейски туристически сектор.

Системата трябва да е готова, а законодателството да бъде публикувано, за да се избегнат закъснения, подчерта представителят на ЕС, като добави, че се очаква то да заработи и да бъде валидно в цяла Европа до 26 юни.

Държавите от блока са разделени на три групи въз основа на тяхната готовност да започнат системно тестване.

Първата група от 20 страни, включително Франция, Италия, Испания и Германия, ще започне технически проверки за взаимно свързване на системите от втората седмица на май, докато друга група от по-малко готови държави-членки ще започне тестването си по-късно през май.

Третата, последна, група трябва да започне около средата на юни.

“Проверяваме всичко. Проверяваме дали системата е валидирана, както и всички настройки и защити. Затова страните са разделени на групи ”, обясни представителят на ЕС.

Бюджетът за тази инициатива достига около 40-45 милиона евро, което представлява почти една трета от разходите за самата система.

В четвъртък (29 април) евродепутатите приеха позицията си за преговорите по предложението на Европейската комисия за цифровите зелени сертификати. Така те проправиха пътя за труден междуинституционален диалог със Съвета, който представлява 27-те държави от общността.

Докато ЕС работи по правното основание на инициативата, едновременно се разработва техническата страна на сертификатите.