ЕК: Общата поръчка на защитно оборудване се очаква след 14 дни

Работници, произвеждащи медицински маски, на фона на глобалното разпространение на коронавирусната пандемия. [Shutterstock]

Международните доставчици ще бъдат готови да предоставят лични предпазни средства в борбата с COVID-19 в рамките на две седмици, след инициатива на Европейската комисия за обща обществена поръчка, съобщи ЕК във вторник (24 март).

“Навсякъде по света в момента има огромна нужда от защитно облекло и медицинско оборудване. Поради това смятаме за успех, че Съвместната европейска инициатива за обществени поръчки успя да осигури конкретни оферти от световния пазар в значителен мащаб във възможно най-кратки срокове”, посочи в писмено изявление председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен.

Преди няколко седмици ЕК възложи съвместната обществена поръчка, за да позволи на държавите членки да обединят усилията си в закупуването на медицинско оборудване, необходимо за справяне с кризата, в резултат на избухването на COVID-19.

Обществената поръчка е за лични предпазни средства, включително маски, ръкавици, очила, предпазители за лице, хирургически маски и гащеризони. Според Комисията, обещанията на производителите обхващат или дори надвишават нуждите на държавите членки.

“Тези предпазни средства скоро трябва да осигурят значително облекчение в Италия, Испания и в още 23 държави членки. Сега от страните членки зависи бързо да подпишат необходимите договори”, заяви фон дер Лайен.

На въпрос от EURACTIV България говорител на Комисията потвърди, че България е от 25-те страни членки, участващи в обществената поръчка. Той уточни, че повече конкретна информация ще е достъпна, когато се подпишат договорите между доставчиците и бенефициентите, което е въпрос на дни.

Комисията обяви, че след подписването на договорите, медицинските предпазни средства ще бъдат на разположение след две седмици. “Това показва, че членуването носи ползи”, добави фон дер Лайен.

“Нашият приоритет е да гарантираме, че тези, които работят денонощно, за да ни защитят, спасявайки човешки живот – нашите здравни специалисти, ще разполагат с необходимото защитно оборудване”, заяви еврокомисарят по здравеопазване Стела Кириакидес. “Основните предпазни средства ще бъдат доставени на нуждаещите се скоро. Заедно ще спечелим тази битка”.

Комисията не посочи кои компании са участвали в търга, нито къде и каква част от оборудването ще отиде до отделните страни, защото процесът не бил финализиран.

Подобни усилия са насочени и към респиратори и тестови комплекти, но процесът все още не е завършил. Офертите за респираторите ще пристигнат до края на седмицата, а за тестовете  – до края на месеца, според служители на ЕС.

Съвместната обществена поръчка за медицински мерки за противодействие беше създадена през 2010 г. след избухването на пандемичния грип H1N1, който изложи слабости в системите на страните членки за достъп и закупуване на ваксини и лекарства по това време.

Целта е да се гарантира сигурността на доставките и по-справедливи цени за държавите членки.

Преди обявяването на съвместната поръчка, Комисията обяви, че износът на защитно медицинско оборудване извън ЕС ще бъде обект на разрешение за износ, “за да се защити наличието му” за най-малко шест седмици.

Миналата седмица Европейската комисия обяви, че ще създаде запас на стойност 50 милиона евро, финансиран на поне 90% от ЕС. Запасът ще включва медицинско оборудване за интензивно лечение като респиратори, лични предпазни средства (маски за многократна употреба), ваксини, терапевтични средства и лабораторни консумативи.

Всички тези инициативи са част от усилията на ЕС, насочени към задоволяване на нуждите на здравните служби на държавите членки, борещи се с разпространението на COVID-19.

Запитан от EURACTIV България за общата обществена поръчка за тестове за коронавирус, говорител на Комисията каза, че повече информация ще има към края на месеца.